От х:

Днес в x:

27 °C

Мъж с изсъхнали бъбреци брани инвалиди

Емил Кокалов

Мъж на хемодиализа с над 90 процента загубена работоспособност живее с 220 лева месечно. Употребяваме „живее“, макар при посочената цифра това да е твърде спорно. Емил Кокалов е на 53 години. Бивш учител по математика. От 14 години е на хемодиализа. Бъбреците отдавна не му служат. Подлага се на хемодиализа три пъти в седмицата-понеделник, сряда и петък. В промеждутъците качва 5-6 килограма, защото не отделя урина. Болестта е превзела живота му и подчинява делника му. Кокалов обаче не е сломен. Дори, докато споделя историята си, често усмивка цъфва на умореното му лице. Разказва без самосъжаление, с някакво нечовешко спокойствие.

Твърдо е решен да извоюва достоен живот и права за инвалидите. За него е срамно хора, които са болни и нетрудоспособни да получават мизерна помощ от държавата.

В цифри. Инвалидната му пенсия е 190 лева. Допълнително получава интеграционни добавки. За транспорт 15 процента от Гарантирания минимален доход (ГМД) , за диетично хранене и лекарства -20 процента от него, за информационни и телекомуникационни услуги -20 процента. За справка - от 9 години ГМД не е актуализиран и е 65 лева. За ви спестим пресмятането, това означава точна 9.75 лева или 5 евро за транспорт, толкова за храна и лекарства. 13 лева или 7 евро за телефон. Общо 32.50 лева. И това за болен човек с безпощадна диагноза, който и да иска, не може да работи и да изкарва сам прехраната си.

Кокалов се надява на правителството. Изпратил е писма до министъра на труда и социалната политика Тотю Младенов, до министър – председателя Бойко Борисов и до президента Росен Плевнелиев. С искане за промяна в Закона за интеграция на хората с увреждане.

Надява се да му отговорят. Ако го неглижират, ще се обърне към Европейския парламент.

По време на изборите миналата година той е говорил за проблема и с Бойко Борисов, и с Цветан Цветанов и с Росен Плевнелиев. Всички демонстрирали загриженост и обещали, че ще направят всичко по силите си интеграционните добавки да се изчисляват на база минимална работна заплата. Може би са забравили, затрупани с далеч по – важни държавни дела.

Кокалов не знае докъде ще стигнат усилията му. Уповава се на Бог и висшата справедливост, която, сигурен е, рано или късно ще възтържествува.

Христина Котларска

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 19.10.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Няма да ви липсва натоварване, което е натрупано от седмицата, която си отива. Но плануваните за почивните дни забавления ще се получат точно според очакванията ви. Близките ви с желание ще ви помогнат в приготовленията. Носите със себе си заряд на устойчивост и оптимизъм и това дава сигурност на тези около вас.
19 окт 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Възможно е непредвидени ангажименти да променят плановете на много от вас. Няма да съжалявате, ще имате допълнителни доходи или изяви, с които да рекламирате себе си и работата си и чрез които да подобрите семейния ви бюджет. Вечерта ще бъдете изкушени от едно предложение и е възможно да направите избор в негова полза.
19 окт 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Изпълнени сте с енергия и доброта. Отдавате се на заниманията си с желание и всяко свършено нещо ви доставя удоволствие. Намерете време за приятни занимания, отнасящи се до цялото ви семейство. Излет в планината със забавни хора ще разнообрази съботния ден. За други се очертава добро представяне на изпити.
19 окт 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Ще обгърнете с топла прегръдка любимите си хора и най - вече онези, които ви носят добри послания. Това ще подейства като балсам за душата ви и ще се усмихнете на света. Задълженията ви ще станат по-малко скучни, а интересните моменти ще се повишат. Любовта ще очаква да й отдадете заслуженото и ще го направите с желание.
19 окт 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще търсите място, където да се спасите от шума и суетата на ежедневието. Предложения в тази посока няма да липсват, от вас зависи да го изберете и му се насладите. Споделете времето си с хората, с които се чувствате уютно и не натоварващо. Предстоят финансовите възнаграждения.
19 окт 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Ако прекарате деня в компанията на приятни и интересни за вас хора ще се почувствате най-добре. Ще успеете да се освободите от напрежението от седмицата, ще релаксирате и заредени с положителни чувства ще планирате идните дни. Очертават се финансови затруднения, които изискват от вас повече концентрация и целенасочени действия.
19 окт 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Суматохата у дома може да не се понрави на мнозина от вас и да ви накара да потърсите по-приятно решение за днешния ден. Доверете се на приятелите си, които ще ви зарадват с привлекателни идеи за деня. В случай, че се възползвате от възможностите, които ви предлагат, ще си осигурите много приятно изкарване.
19 окт 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Задачите ви днес изискват повече внимание от вас и това ще ви натовари допълнително. Вашата всеотдайност е пословична, но ще се наложи да намалите темпото. Взаимно удоволствие ще изпитате, ако отделите повече време за любимия човек. Старайте се да не мислите за нещо отминало, за което излишно се вините.
19 окт 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
От сутринта ще се заемете с реализацията на конкретна задача, още повече, че с нея са ангажирани и други хора. Решени сте да обновите офиса, дома или вилата и ще се потрудите, за да приключите с ремонта. Екипната работа също ще се толерира и в тази връзка не отхвърляйте предложение за подкрепа.
19 окт 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
С цената на повече труд и нерви ще свършите предвиденото за днес. Не бъркайте интуицията с желанията си, за да не объркате и посоката. Ако ви измъчват съмнения, потърсете подходящия човек, с когото можете да споделите вълненията си. Освен, че ще получите добър съвет, ще ви стане и по-леко на душата. Финансова подкрепа.
19 окт 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Размишлявайки върху последните развития в делата си, ще стигате до решения за бързи действия, различни от рутинната ви работа. Към себе си се отнасяйте с внимание, определете точно какво ви пречи да сте ефективни и мислете за нещата, които трябва да подобрите, за да стане живота ви по-спокоен и приятен.
19 окт 2019

Хороскоп за Риби

Риби
С домашните задължения ще бъде запълнен деня на много от вас. Умората ще ви настигне, за това е добре да предвидите и време за отдих. Имате нужда да преосмислите случващото се от последните дни. Анализът ще ви отвори сетивата и ще ви помогне да вземете правилните решения. Любовни очаквания ще се сбъднат.
19 окт 2019
Последни новини