От х:

Днес в x:

19 °C

Пациенти на хемодиализа подават колективен съдебен иск срещу болницата във Видин

Пациенти на хемодиализа подават колективен съдебен иск срещу болницата във Видин. Те обвиняват лечебно заведение в некачествена терапия и увреждане на здравето им. Решението идва месец след аварията в отделението по хемодиализа, при която един мъж почина. Според пациентите мерки за адекватно лечение още не са взети.

Пациентите на хемодиализа от Видин и района са над 40. Сред тях е Емилиян Петров, който е на терапия от 15 години. Смята, че през последните години нередностите в отделението се задълбочават.

„Имаше много сериозен недостиг на консумативи от рода на тампони, памуци, лепенки за иглите и така нататък, които купувахме ние”, заяви той.

Преди пет месеца Емилиян започва да отпада, появяват се болки в ставите и обрив. Оказва се обща интоксикация.

„Това са отровите, за които ние ходим на диализа, фактически диализата е тази, която трябва да ни изчисти, но чистенето не е добро”, допълни пациентът.  

Подобни оплаквания имат и други пациенти, но всички те продължават терапиите си в местното отделение – допреди месец, когато системата за омекотяване на водата аварира. 

„И тогава разбрахме, че тази инсталация, която е едно от трите най-важни неща за качествена диализа, работи неправилно”, посочи Емилиян Петров. 

Два дни след повредата един от болните умира. „Резултатите от аутопсията са, че той е получил белодробен отток вследствие на пропуснатата хемодиализа, в следствие на което бъбреците са спрели да работят”, обясни дъщерята на починалия Рени Неофитова. 

Близките на починалия твърдят, че след аварията транспортът до други лечебни заведения не е бил своевременно организиран. „Баща ми преди това си е организирал транспорт с нашия автомобил, да пътува и да закара още трима негови колеги до Монтана, но са му се обадили еднократно, не многократно, както те твърдят”, допълни дъщерята.

Назначеният по случая медицински одит установява грешки в действията на дежурен лекар от спешното отделение, който не е извършил изследвания.

„Този човек, Бог да го прости, не е починал от това, че не му е взето изследване, а от това, че не си е направил диализа”, коментира директорът на МБАЛ – Видин д-р Цветан Василев. 

След събитията Министерството на здравеопазването обяви, че отпуска 180 хиляди лева за отделението. „Това, което е направено до момента, е обществената поръчка за доставка на седем апарата и на диализни кресла. Към края на месеца трябва да изтече срокът за събиране на оферти и след това да дойде доставката, за което пак ще трябва време, разбира се”, допълни директорът на здравното заведение.

За нередности в отделението обаче пациенти сигнализират ресорните институции поне от година.

„Три от апаратите са минали необходимите часове по стандарт. Вместо да се извадят от употреба, те продължават да работят и до ден днешен”, каза Валери Нинков, пациент на диализа. 

За правата на болните се застъпи и пациентска организация.  

„Колкото повече тези пациенти се увреждат от хемодиализата, толкова се намалява шансът да бъдат трансплантирани. Ние искаме българският пациент да има право на избор. Правото на избор в град Видин е нарушено абсолютно осъзнато”, изтъкна Иван Димитров, председател на Български пациентски форум.  

Десетина от болните и сега продължават лечението си в Монтана – въпреки наличието на частен диализен център във Видин, който продължава да чака разрешение за работа.

„С една-единствена цел – парите, които се дават за диализна процедура, да продължават да се пренасочват от шефа на болницата към други звена на болницата. Това е абсолютна кражба от здравето на тези хора”, подчерта Иван Димитров.

Директорът на болницата отрече подобна схема. „Бюджетът на болницата е един, цялата дейност на болницата се заплаща и диализата се заплаща заедно с всички други дейности, така че не би могло да се твърди, че се пренасочват”, подчерта д-р Цветан Василев.

Според директора на болницата големите проблеми са други – например кадровите. 

Той поясни, че се касае за завеждащия на отделението, който според пациенти е алкохолно зависим.

Запитан дали въпросният колега идва пиян на работа, д-р Цветан Василев отговори, че е чувал за подобно нещо. А на уточняващ въпрос дали го е констатирал, той заяви: „Вие как си ме представяте да ходя с дрегер да го проверявам?”.

И тъй като решение на проблемите на този етап няма, болните търсят правата си по друг начин.

„Решихме да заведем съдебен иск за трайно увреждане на нашето здраве и за невъзможност за трансплантиране”, каза пациентът Валери Нинков.  

Иск срещу болницата ще подадат и близките на починалия пациент.

Източник: bTV

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 26.05.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Ще вземате решения и ще следвате хода на изпълнението им, без да налагате мнението си. С действията си ще покажете на околните, че не търпите възражения, но без да влизате в открит спор или конфликт. Това го можете, но бъдете по-сговорчиви, за да не оставяте съмнения след себе си.
26 май 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Настоявате прекалено много за нещо, което не е най-доброто което можете да направите за момента. Скоро ще ви се отдаде чудесната възможност да промените работата си към по-добро. Възползвайте се навреме и оставете настрана прекалено трудоемките си планове. В личен план ще ви се наложи да промените мнението си по определен въпрос.
26 май 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Днес сте много продуктивни, особено що се отнася до творческата дейност. Ако имате възможност, изберете занимания, които изискват по-голямо уединение и концентрация. Не упреквайте другите за дребните си несполуки и не забравяйте да се усмихвате. Можете да направите вечерта си много приятна.
26 май 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Не пропускайте да насърчите онези, които се нуждаят от подкрепата ви. Създавайки творческа атмосфера около себе си, ще работите в синхрон с колегите и ще бъдете по-благосклонни на компромиси. Срещи и не провокирани покани ще направят деня ви вълнуващ, а намеренията окуражаващи.
26 май 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес получавате предложения да се заемете с нови дейности, но ще трябва да прецените как това ще се съчетае с настоящата ви работа. Въпреки желанието ви да се включите активно, най-добре ще е да изчакате по-благоприятен момент. По постъпвайте лекомислено относно проблем в отношенията с ваш близък човек. Необходимо да изясните добре ситуацията.
26 май 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Не ви липсва самочувствие и подхождате доста уверено към непривична за вас сфера. Справяте се доста добре и това няма да остане незабелязано. Проблеми с държавната администрация може да ви поизнервят следобед. Не възлагайте големи надежди на обещана ви подкрепа. В последния момент може да се окаже, че ще трябва да се справите сами и това може да обърка плановете ви.
26 май 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Повечето от работата, която ще свършите през този ден ще бъде подготвителна за нещо голямо в близко бъдеще, така че не се разочаровайте ако не получите реални резултати още днес. Имайте търпение и по отношение на колегите си, не изисквайте прекалено много от тях, тъй като това би могло да породи нежелани конфликти. Изненадайте любимия човек.
26 май 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Днес на работното място ви очакват доста неща за вършене, но това едва ли ще се окаже проблем предвид голямата ви работоспособност през този ден. Впечатлявате околните с организираността си и целенасочените си действия. Постарайте се да не пренебрегвате уговорките си към близки хора заради професионални ангажименти, това ще ви създаде само главоболия.
26 май 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Мнозина от вас ще се съсредоточат върху работата си. Налага се да изясните много неща преди да предприемете каквото и да било. Опитайте се да не се поддавате на внушения и чуждите емоции, пък били те и положителни. Това до голяма степен ще ви натовари и отклони от пътя.
26 май 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Отнесете се с повече отговорност към себе си, има върху какво да се замислите. Подобрете отношението си към хората, които ви обичат, и без които не можете. Храните очаквания, които е възможно и да не се случат. Заложете на сигурното, то ще ви донесе повече удовлетворение, ако работите върху развитието му.
26 май 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Авторитетът ви днес значително нараства. Деловите ви ангажименти ще приключат успешно с много добър финансов резултат. Успявате да се справите по блестящ начин с въпрос, който отдавна вълнува и хората около вас. Имайте повече доверие на човек от обкръжението ви, още повече, че той отдавна го е заслужил.
26 май 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Включването ви в дългосрочен проект поддържа кондицията ви в добра форма и това си личи. Използвайте позициите си, за да защитите интересите си, ако това се наложи, но го направете дискретно, за да не си навличате нечий гняв. Ще отбележите напредък в усвояване на нови знания и повишаване на квалификацията си.
26 май 2020
Последни новини