От х:

Днес в x:

25 °C

Пациенти на хемодиализа подават колективен съдебен иск срещу болницата във Видин

Пациенти на хемодиализа подават колективен съдебен иск срещу болницата във Видин. Те обвиняват лечебно заведение в некачествена терапия и увреждане на здравето им. Решението идва месец след аварията в отделението по хемодиализа, при която един мъж почина. Според пациентите мерки за адекватно лечение още не са взети.

Пациентите на хемодиализа от Видин и района са над 40. Сред тях е Емилиян Петров, който е на терапия от 15 години. Смята, че през последните години нередностите в отделението се задълбочават.

„Имаше много сериозен недостиг на консумативи от рода на тампони, памуци, лепенки за иглите и така нататък, които купувахме ние”, заяви той.

Преди пет месеца Емилиян започва да отпада, появяват се болки в ставите и обрив. Оказва се обща интоксикация.

„Това са отровите, за които ние ходим на диализа, фактически диализата е тази, която трябва да ни изчисти, но чистенето не е добро”, допълни пациентът.  

Подобни оплаквания имат и други пациенти, но всички те продължават терапиите си в местното отделение – допреди месец, когато системата за омекотяване на водата аварира. 

„И тогава разбрахме, че тази инсталация, която е едно от трите най-важни неща за качествена диализа, работи неправилно”, посочи Емилиян Петров. 

Два дни след повредата един от болните умира. „Резултатите от аутопсията са, че той е получил белодробен отток вследствие на пропуснатата хемодиализа, в следствие на което бъбреците са спрели да работят”, обясни дъщерята на починалия Рени Неофитова. 

Близките на починалия твърдят, че след аварията транспортът до други лечебни заведения не е бил своевременно организиран. „Баща ми преди това си е организирал транспорт с нашия автомобил, да пътува и да закара още трима негови колеги до Монтана, но са му се обадили еднократно, не многократно, както те твърдят”, допълни дъщерята.

Назначеният по случая медицински одит установява грешки в действията на дежурен лекар от спешното отделение, който не е извършил изследвания.

„Този човек, Бог да го прости, не е починал от това, че не му е взето изследване, а от това, че не си е направил диализа”, коментира директорът на МБАЛ – Видин д-р Цветан Василев. 

След събитията Министерството на здравеопазването обяви, че отпуска 180 хиляди лева за отделението. „Това, което е направено до момента, е обществената поръчка за доставка на седем апарата и на диализни кресла. Към края на месеца трябва да изтече срокът за събиране на оферти и след това да дойде доставката, за което пак ще трябва време, разбира се”, допълни директорът на здравното заведение.

За нередности в отделението обаче пациенти сигнализират ресорните институции поне от година.

„Три от апаратите са минали необходимите часове по стандарт. Вместо да се извадят от употреба, те продължават да работят и до ден днешен”, каза Валери Нинков, пациент на диализа. 

За правата на болните се застъпи и пациентска организация.  

„Колкото повече тези пациенти се увреждат от хемодиализата, толкова се намалява шансът да бъдат трансплантирани. Ние искаме българският пациент да има право на избор. Правото на избор в град Видин е нарушено абсолютно осъзнато”, изтъкна Иван Димитров, председател на Български пациентски форум.  

Десетина от болните и сега продължават лечението си в Монтана – въпреки наличието на частен диализен център във Видин, който продължава да чака разрешение за работа.

„С една-единствена цел – парите, които се дават за диализна процедура, да продължават да се пренасочват от шефа на болницата към други звена на болницата. Това е абсолютна кражба от здравето на тези хора”, подчерта Иван Димитров.

Директорът на болницата отрече подобна схема. „Бюджетът на болницата е един, цялата дейност на болницата се заплаща и диализата се заплаща заедно с всички други дейности, така че не би могло да се твърди, че се пренасочват”, подчерта д-р Цветан Василев.

Според директора на болницата големите проблеми са други – например кадровите. 

Той поясни, че се касае за завеждащия на отделението, който според пациенти е алкохолно зависим.

Запитан дали въпросният колега идва пиян на работа, д-р Цветан Василев отговори, че е чувал за подобно нещо. А на уточняващ въпрос дали го е констатирал, той заяви: „Вие как си ме представяте да ходя с дрегер да го проверявам?”.

И тъй като решение на проблемите на този етап няма, болните търсят правата си по друг начин.

„Решихме да заведем съдебен иск за трайно увреждане на нашето здраве и за невъзможност за трансплантиране”, каза пациентът Валери Нинков.  

Иск срещу болницата ще подадат и близките на починалия пациент.

Източник: bTV

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 19.10.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Няма да ви липсва натоварване, което е натрупано от седмицата, която си отива. Но плануваните за почивните дни забавления ще се получат точно според очакванията ви. Близките ви с желание ще ви помогнат в приготовленията. Носите със себе си заряд на устойчивост и оптимизъм и това дава сигурност на тези около вас.
19 окт 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Възможно е непредвидени ангажименти да променят плановете на много от вас. Няма да съжалявате, ще имате допълнителни доходи или изяви, с които да рекламирате себе си и работата си и чрез които да подобрите семейния ви бюджет. Вечерта ще бъдете изкушени от едно предложение и е възможно да направите избор в негова полза.
19 окт 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Изпълнени сте с енергия и доброта. Отдавате се на заниманията си с желание и всяко свършено нещо ви доставя удоволствие. Намерете време за приятни занимания, отнасящи се до цялото ви семейство. Излет в планината със забавни хора ще разнообрази съботния ден. За други се очертава добро представяне на изпити.
19 окт 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Ще обгърнете с топла прегръдка любимите си хора и най - вече онези, които ви носят добри послания. Това ще подейства като балсам за душата ви и ще се усмихнете на света. Задълженията ви ще станат по-малко скучни, а интересните моменти ще се повишат. Любовта ще очаква да й отдадете заслуженото и ще го направите с желание.
19 окт 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще търсите място, където да се спасите от шума и суетата на ежедневието. Предложения в тази посока няма да липсват, от вас зависи да го изберете и му се насладите. Споделете времето си с хората, с които се чувствате уютно и не натоварващо. Предстоят финансовите възнаграждения.
19 окт 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Ако прекарате деня в компанията на приятни и интересни за вас хора ще се почувствате най-добре. Ще успеете да се освободите от напрежението от седмицата, ще релаксирате и заредени с положителни чувства ще планирате идните дни. Очертават се финансови затруднения, които изискват от вас повече концентрация и целенасочени действия.
19 окт 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Суматохата у дома може да не се понрави на мнозина от вас и да ви накара да потърсите по-приятно решение за днешния ден. Доверете се на приятелите си, които ще ви зарадват с привлекателни идеи за деня. В случай, че се възползвате от възможностите, които ви предлагат, ще си осигурите много приятно изкарване.
19 окт 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Задачите ви днес изискват повече внимание от вас и това ще ви натовари допълнително. Вашата всеотдайност е пословична, но ще се наложи да намалите темпото. Взаимно удоволствие ще изпитате, ако отделите повече време за любимия човек. Старайте се да не мислите за нещо отминало, за което излишно се вините.
19 окт 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
От сутринта ще се заемете с реализацията на конкретна задача, още повече, че с нея са ангажирани и други хора. Решени сте да обновите офиса, дома или вилата и ще се потрудите, за да приключите с ремонта. Екипната работа също ще се толерира и в тази връзка не отхвърляйте предложение за подкрепа.
19 окт 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
С цената на повече труд и нерви ще свършите предвиденото за днес. Не бъркайте интуицията с желанията си, за да не объркате и посоката. Ако ви измъчват съмнения, потърсете подходящия човек, с когото можете да споделите вълненията си. Освен, че ще получите добър съвет, ще ви стане и по-леко на душата. Финансова подкрепа.
19 окт 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Размишлявайки върху последните развития в делата си, ще стигате до решения за бързи действия, различни от рутинната ви работа. Към себе си се отнасяйте с внимание, определете точно какво ви пречи да сте ефективни и мислете за нещата, които трябва да подобрите, за да стане живота ви по-спокоен и приятен.
19 окт 2019

Хороскоп за Риби

Риби
С домашните задължения ще бъде запълнен деня на много от вас. Умората ще ви настигне, за това е добре да предвидите и време за отдих. Имате нужда да преосмислите случващото се от последните дни. Анализът ще ви отвори сетивата и ще ви помогне да вземете правилните решения. Любовни очаквания ще се сбъднат.
19 окт 2019
Последни новини