От х:

Днес в x:

18 °C

Петима на хемодиализа остават в болницата заради сибирския студ

  Петима души, които са на хемодиализа, ще бъдат хоспитализирани в хасковската болница, заради прогнозирания сибирски студ през следващите дни. Това са две жени и трима мъже от различни населени места – от димитровградското село Здравец, от Меричлери, Стамболово, Минерални бани и стамболовското село Лясковец. Те ще бъдат настанени във Вътрешно отделение на МБАЛ-Хасково, казаха от Отделението по хемодиализа. Медиците обясниха още, че пациентите ще останат в болницата, докато отмине големия студ и автомобилите, с които ги извозват, ще могат да се движат нормално.

  Една от пациентките е Снежана Ганчева от Меричлери, която беше дошла за редовната процедура за филтриране на кръвта. 56-годишната жена обясни, че заради прогнозата за лошото време, ще остане в свои познати в Хасково, за да може да се придвижи до отделението за следващата процедура.

  В отделението беше дошла и най-дългогодишната пациентка на отделението – Ембие Еминова от Хасково, която вече близо 21 г. през ден идва за пречистване на кръвта. „Трудно се живее така, ако процедурите са по-рядко, ще е по-добре, но няма начин“, коментира 58-годишната жена. Започнала лечението още когато била на 38 г. В началото й направили трансплантация на бъбрек, но организмът й го отхвърлил и тя продължила с процедурите. Има и друг вариант - в Турция, но там трансплантациите са много скъпи, струват 40 – 50 000 лева“, с въздишка казва хасковлийката. Тя обясни, че вече е трудноподвижна и я болят ставите, но въпреки това не възнамерява да остане в болницата.

  В отделението по хемодиализа има около 50 пациенти. „Всички са предупредени за възможността, че могат да останат в болницата през студените дни“, обясни д-р Валентин Котларски. Той уточни, че всеки който не желае, подписва документ за отказ и сам носи отговорност за последствията.

  Хоспитализирането на пациенти на хемодиализа беше предприето от МБАЛ-Хасково по препоръка на Регионалната здравна инспекция заради влошаването на времето. В тези мерки се предвижда и родилките да бъдат приети в болниците, защото се очакват проблеми с транспорта заради снега и студа.

  Анета Кутелова

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 26.05.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Ще вземате решения и ще следвате хода на изпълнението им, без да налагате мнението си. С действията си ще покажете на околните, че не търпите възражения, но без да влизате в открит спор или конфликт. Това го можете, но бъдете по-сговорчиви, за да не оставяте съмнения след себе си.
  26 май 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Настоявате прекалено много за нещо, което не е най-доброто което можете да направите за момента. Скоро ще ви се отдаде чудесната възможност да промените работата си към по-добро. Възползвайте се навреме и оставете настрана прекалено трудоемките си планове. В личен план ще ви се наложи да промените мнението си по определен въпрос.
  26 май 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Днес сте много продуктивни, особено що се отнася до творческата дейност. Ако имате възможност, изберете занимания, които изискват по-голямо уединение и концентрация. Не упреквайте другите за дребните си несполуки и не забравяйте да се усмихвате. Можете да направите вечерта си много приятна.
  26 май 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Не пропускайте да насърчите онези, които се нуждаят от подкрепата ви. Създавайки творческа атмосфера около себе си, ще работите в синхрон с колегите и ще бъдете по-благосклонни на компромиси. Срещи и не провокирани покани ще направят деня ви вълнуващ, а намеренията окуражаващи.
  26 май 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Днес получавате предложения да се заемете с нови дейности, но ще трябва да прецените как това ще се съчетае с настоящата ви работа. Въпреки желанието ви да се включите активно, най-добре ще е да изчакате по-благоприятен момент. По постъпвайте лекомислено относно проблем в отношенията с ваш близък човек. Необходимо да изясните добре ситуацията.
  26 май 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Не ви липсва самочувствие и подхождате доста уверено към непривична за вас сфера. Справяте се доста добре и това няма да остане незабелязано. Проблеми с държавната администрация може да ви поизнервят следобед. Не възлагайте големи надежди на обещана ви подкрепа. В последния момент може да се окаже, че ще трябва да се справите сами и това може да обърка плановете ви.
  26 май 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Повечето от работата, която ще свършите през този ден ще бъде подготвителна за нещо голямо в близко бъдеще, така че не се разочаровайте ако не получите реални резултати още днес. Имайте търпение и по отношение на колегите си, не изисквайте прекалено много от тях, тъй като това би могло да породи нежелани конфликти. Изненадайте любимия човек.
  26 май 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Днес на работното място ви очакват доста неща за вършене, но това едва ли ще се окаже проблем предвид голямата ви работоспособност през този ден. Впечатлявате околните с организираността си и целенасочените си действия. Постарайте се да не пренебрегвате уговорките си към близки хора заради професионални ангажименти, това ще ви създаде само главоболия.
  26 май 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Мнозина от вас ще се съсредоточат върху работата си. Налага се да изясните много неща преди да предприемете каквото и да било. Опитайте се да не се поддавате на внушения и чуждите емоции, пък били те и положителни. Това до голяма степен ще ви натовари и отклони от пътя.
  26 май 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Отнесете се с повече отговорност към себе си, има върху какво да се замислите. Подобрете отношението си към хората, които ви обичат, и без които не можете. Храните очаквания, които е възможно и да не се случат. Заложете на сигурното, то ще ви донесе повече удовлетворение, ако работите върху развитието му.
  26 май 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Авторитетът ви днес значително нараства. Деловите ви ангажименти ще приключат успешно с много добър финансов резултат. Успявате да се справите по блестящ начин с въпрос, който отдавна вълнува и хората около вас. Имайте повече доверие на човек от обкръжението ви, още повече, че той отдавна го е заслужил.
  26 май 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Включването ви в дългосрочен проект поддържа кондицията ви в добра форма и това си личи. Използвайте позициите си, за да защитите интересите си, ако това се наложи, но го направете дискретно, за да не си навличате нечий гняв. Ще отбележите напредък в усвояване на нови знания и повишаване на квалификацията си.
  26 май 2020
  Последни новини