От х:

Днес в x:

25 °C

Изследват медици и пациенти за хепатит

Д-р Славчо Близнаков и Иван Димитров

Близо 130 медици и пациенти на Отделението по диализа, от Спешното и Интензивното, ще се подложат на изследвания за хепатит B и C. Тази група ежедневно е подложена на риск от заразяване.

Кампанията е на „Асоциация на пациенти с бъбречни заболявания и приятели“. В нея се включиха „МБАЛ- Хасково” АД и МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски“ - Кърджали. Взетата кръв се изпраща в референтна лаборатория в София. Резултатите ще бъдат готови след около 20 дни и едва чак тогава ще могат да се дадат обобщени данни, обясни председателят на „Федерация български пациентски форум“ Иван Димитров, който е и член на надзорния съвет на Здравноосигурителната каса. Кампанията в Хасково и Кърджали ще продължи днес и утре. Тя се провеждала заради лошата държавна политика в здравеопазването, тъй като все по-малко пари се отпускат за тази сфера, обясни Димитров.

Най-лошото е когато един пациент, чакащ за трансплантация, се зарази с хепатит. Ако в този момент той бъде одобрен за интервенция, няма да може да се възползва, дори и да има пълна съвместимост с донора, тъй като лечението е продължително и има карантинни срокове. Въпреки че няма точен регистър на болните, според статистиците в страната има 1100 чакащи за трансплантация, от които около 1000 са за бъбрек. Според Иван Димитров пациентите на диализа са около 3000. Защо всички те не са записани като чакащи трансплантация, той не успя да даде логично обяснение. Можел само да гадае.

В 90% от случаите пациентите на хемодиализа пипват хепатит, при това без да го знаят, смятат медиците. Обикновено болестта се предава по кръвен или полов път.

Това е перспективна кампания, тъй като е свързана с превенция и профилактика, смята директорът на хасковската болница д-р Славчо Близнаков. Досега такива изследвания са направени на отделенията по хемодиализа в Стара Загора, Бургас и Карлово. Идеята е да се обхванат всички рискови групи в страната.

Междувременно пациентската организация води и съдебни дела – срещу институции, срещу държавата за ограничен достъп на пациенти до качествено лечение за каквото и да е заболяване, загуба на живот и други. Според юриста на организацията Лилия Николова през последните 2,5 г. във Федерация "Български пациентски форум“ няма оплаквания на пациенти от Хасковска област. Според нея това не означава, че всичко е наред, но хората, особено в провинцията, не си знаят правата и не знаят как да ги потърсят. Най-активни в това отношения са Варна, София, Пловдив и Бургас.

Анета Кутелова

Адвокат Лилия Николова (всредата)

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 19.10.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Няма да ви липсва натоварване, което е натрупано от седмицата, която си отива. Но плануваните за почивните дни забавления ще се получат точно според очакванията ви. Близките ви с желание ще ви помогнат в приготовленията. Носите със себе си заряд на устойчивост и оптимизъм и това дава сигурност на тези около вас.
19 окт 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Възможно е непредвидени ангажименти да променят плановете на много от вас. Няма да съжалявате, ще имате допълнителни доходи или изяви, с които да рекламирате себе си и работата си и чрез които да подобрите семейния ви бюджет. Вечерта ще бъдете изкушени от едно предложение и е възможно да направите избор в негова полза.
19 окт 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Изпълнени сте с енергия и доброта. Отдавате се на заниманията си с желание и всяко свършено нещо ви доставя удоволствие. Намерете време за приятни занимания, отнасящи се до цялото ви семейство. Излет в планината със забавни хора ще разнообрази съботния ден. За други се очертава добро представяне на изпити.
19 окт 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Ще обгърнете с топла прегръдка любимите си хора и най - вече онези, които ви носят добри послания. Това ще подейства като балсам за душата ви и ще се усмихнете на света. Задълженията ви ще станат по-малко скучни, а интересните моменти ще се повишат. Любовта ще очаква да й отдадете заслуженото и ще го направите с желание.
19 окт 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще търсите място, където да се спасите от шума и суетата на ежедневието. Предложения в тази посока няма да липсват, от вас зависи да го изберете и му се насладите. Споделете времето си с хората, с които се чувствате уютно и не натоварващо. Предстоят финансовите възнаграждения.
19 окт 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Ако прекарате деня в компанията на приятни и интересни за вас хора ще се почувствате най-добре. Ще успеете да се освободите от напрежението от седмицата, ще релаксирате и заредени с положителни чувства ще планирате идните дни. Очертават се финансови затруднения, които изискват от вас повече концентрация и целенасочени действия.
19 окт 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Суматохата у дома може да не се понрави на мнозина от вас и да ви накара да потърсите по-приятно решение за днешния ден. Доверете се на приятелите си, които ще ви зарадват с привлекателни идеи за деня. В случай, че се възползвате от възможностите, които ви предлагат, ще си осигурите много приятно изкарване.
19 окт 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Задачите ви днес изискват повече внимание от вас и това ще ви натовари допълнително. Вашата всеотдайност е пословична, но ще се наложи да намалите темпото. Взаимно удоволствие ще изпитате, ако отделите повече време за любимия човек. Старайте се да не мислите за нещо отминало, за което излишно се вините.
19 окт 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
От сутринта ще се заемете с реализацията на конкретна задача, още повече, че с нея са ангажирани и други хора. Решени сте да обновите офиса, дома или вилата и ще се потрудите, за да приключите с ремонта. Екипната работа също ще се толерира и в тази връзка не отхвърляйте предложение за подкрепа.
19 окт 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
С цената на повече труд и нерви ще свършите предвиденото за днес. Не бъркайте интуицията с желанията си, за да не объркате и посоката. Ако ви измъчват съмнения, потърсете подходящия човек, с когото можете да споделите вълненията си. Освен, че ще получите добър съвет, ще ви стане и по-леко на душата. Финансова подкрепа.
19 окт 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Размишлявайки върху последните развития в делата си, ще стигате до решения за бързи действия, различни от рутинната ви работа. Към себе си се отнасяйте с внимание, определете точно какво ви пречи да сте ефективни и мислете за нещата, които трябва да подобрите, за да стане живота ви по-спокоен и приятен.
19 окт 2019

Хороскоп за Риби

Риби
С домашните задължения ще бъде запълнен деня на много от вас. Умората ще ви настигне, за това е добре да предвидите и време за отдих. Имате нужда да преосмислите случващото се от последните дни. Анализът ще ви отвори сетивата и ще ви помогне да вземете правилните решения. Любовни очаквания ще се сбъднат.
19 окт 2019
Последни новини