От х:

Днес в x:

Обвързаха добавките на хората с увреждания с минималния доход

Хората с трайни увреждания ще имат право на финансова подкрепа след индивидуална социална оценка на потребностите и възможностите им. База за определяне на размера на месечната добавка за социална интеграция ще бъде гарантираният минимален доход, определен от Министерския съвет. Това записаха депутатите в Закона за интеграция на хората с увреждания при второто му четене.

Спешното изменение се наложи след като Върховният административен съд отмени текстове от правилника към закона, защото обвързва размера на добавката с гарантирания минимален доход, докато законът повелява тя да се определя индивидуално според нуждите. За да не спре изплащането на добавките, каквито получават над половин милион души, депутатите записаха размерите им в самия закон. Измененията влизат в сила със задна дата от 12 юни.

Месечната добавка за транспортни услуги в размер на 15 процента от гарантирания минимален доход се запазва, съобщи БНР. Също така се запазва месечната добавка за ползването на информационни и телекомуникационни услуги в размер на 20 на сто. 

Източник: БНР

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини