От х:

Днес в x:

Сърфисти яхат вятъра на язовир „Тракиец”

Валери Абозов се носи по вятъра

Двама запалени хасковски сърфисти – Веселин Иробалиев и Валери Абозов, използваха чудесното време вчера за любимото си хоби на язовир „Тракиец”. Вятърът бе изключително подходящ за „уинд сърф”. Двамата се носеха по вълнистата повърхност с огромна скорост, докато на брега запалени риболовци пускаха във водата близо 3000 шаранчета.

Скъпо хоби ли е „уинд сърф”-ът? „И скъпо, и евтино. Зависи как ще го погледнеш. Зависи и от джоба”, обяснява Веселин Иробалиев, докато изпъва платното на мачтата. „Дъската, заедно с три комплекта мачти с платна купих втора употреба. Излязоха към две хиляди лева. Ти прецени дали е евтино или скъпо”, обяснява сърфистът.

Разбира се, цените на сърфа варират, за по-големи паралии може да стигнат и десетки хиляди левове. Но „кеф цена няма”, съгласяват се двамата и се пускат по вятъра. Връщат се обратно пък срещу поривите, но под ъгъл от 45 градуса, малко на зиг-заг.

Големината на мачтата и подходящата квадратура на платното се избират според силата на вятъра и тежестта на самия сърфист.

„Платното на голямата мачта е 7.5 квадрата. При моя ръст и килограми вятърът направо ще ме отнесе. Затова слагам по-малката”, търпеливо обяснява на лаика-репортер Веселин Иробалиев.

А гумираният костюм? Предпазва ли от студа? „Първоначално, когато влезе вода между костюма и тялото, е малко неприятно. Идеята е водата да се затопли от телесната температура и тогава вече става топло”, продължава с обясненията Иробалиев.

Излиза, че като при всяко истинско удоволствие в началото е малко неприятно.

А ако паднеш във водата? Не е ли студено? „Е, нищо не е съвършено на този свят”, философски отвръща сърфистът и се мята на дъската.

И не пада нито веднъж.

Тодор Кръшков

Веселин Иробалиев
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини