От х:

Днес в x:

12 °C

Открийте нови хоризонти пред себе си с тези пет хобита

За повечето от нас, нашите хобита са основен компонент в личния ни живот, но знаехте ли, че те, хобитата, могат да са полезни и за психическото и физическото ни здраве?

Доказано е, че много от забавните занимания—като писането—са полезни за здравето.

Хобитата ни осигуряват удовлетворяващо продуктивно използване на свободното ни време, а самата ни идентичност често се свързва с интересите, с които избираме да се занимаваме когато не сме на работа, не спим или не прекарваме време с любимите си хора.

Разбира се, повечето от нас си избираме хоби, защото му се наслаждаваме. Но както сте на път да откриете, любимото ви занимание представлява много повече от просто забавление.

Днес ще разгледаме пет хобита, които могат да подобрят здравето ви оттук насетне.

Танците: Забавна форма на физическа активност

Танците предоставят широк обхват от ползи за здравето и са лесен и достъпен начин за физическа активност за повечето хора. Помислете: не ви трябва кой знае какво, за да танцувате – само вие самите, музика и за предпочитане един двама приятели.

Танцуването е ненатрапчиво за тялото – можете да танцувате колкото буйно искате или просто да се движите в ритъма, в който се чувствате добре. Всеки може да танцува!

Танцуването е чудесна форма на упражнение и на забавление!

Дори и да сте срамежливи да се отпуснете на дансинга, почти всеки се наслаждава да движи тялото си в ритъма на музиката, дори и да го правите на спокойствие у дома си; няма правилен и неправилен начин на танцуване. Просто танцувайте, както се чувствате добре!

Танците са социална дейност, а ние знаем, че активното социално общуване е важно за цялостното ни здраве. И най-важното, танците са забавни. Това е безболезнена и вливаща енергия тренировка. Но как по-точни танцуването ни поддържа здрави?

Първо, танцуването е отлично упражнение за сърцето, а ние знаем, че кардио упражненията помагат за подобряването на сърдечно-съдовото ни здраве, повишават издръжливостта и укрепват костите и мускулите ни.

Преглед от 2011 година проучи 94 изследвания, в които са участвали 9917 души и откри, че танцуването поне три пъти на седмица сякаш подобрява равновесието при по-възрастните хора.

Това е важно, защото Центровете за контрол и превенция на заболяванията (ЦКЗ) всяка година съобщават за приемането на 2.8 милиона по-възрастни хора в спешните отделения за наранявания при падане.

Процентите на неволна смърт след падане сред възрастните хора също се повишават. ЦКЗ казват, че между 2005 и 2014, броят на неволна смърт след падане се е повишил от 43,000 на 100,000 души на 58000 на 100000 души.

Така че, ако дейност така лесна като танцуването може да помогне за избягването на тези неволни падания, тогава защо да не се впуснем в танците?

Танцуването е полезно и за здравето на мозъка. Изследване в списанието New England Journal of Medicine съобщи за връзка между редовното танцуване и 76 процентно снижаване на риска от деменция.

Градинарството е полезно за мозъка

Първоначално градинарството може да не ви се стори като физическа активност, но изследвания непрестанно съобщават, че поддържането на градината ви се свързва с множество неочаквани ползи за здравето.

Първо, обикновените занимания като плевене, садене и използване на различни градинарски инструменти, всичките са форма на незабележими аеробни упражнения, а ние знаем, че това са упражнения за мускулите и че те стимулират силата, издръжливостта и гъвкавостта ни.

Градинарството се свързва и с по-нисък риск от деменция.

Също така, да сме на открито е просто чудесно. Изследване от 2014 година, публикувано в списанието PLOS One откри, че градинарството и редовното каране на колело снижават вероятността от недостиг на витамин D| при по-възрастните хора.

А има и връзка между снижения риск от деменция и градинарството, като изследване съобщава за 36 процента по-нисък риск от деменция сред хората, които се занимават с градинарство всеки ден.

Градинарството също така се свързва със снижаване на риска от инфаркт и инсулт с до 30 процента в изследване от 2013 година, проведено в Института Каролинска в Стокхолм, Швеция.

Писане: Чудо оздравяващо раните

Наистина, седенето на бюро и писането на лаптоп или с химикалка върху хартия няма как да е полезно за здравето, нали? Пригответе се за шок.

Писането се свързва с редица ползи за психичното и физическо здраве, включващи подобрение на паметта, нивата на стреса и съня, наред с други неща.

Няколко изследвания например откриха, че писането за това какво изживяват, помага на пациенти с рак да се примирят със заболяванията си и помага на пациентите да противостоят на стреса като потенциално дори допринася за подобрени физически резултати.

Как писането може да ви направи по алтруистични?

Интригуващо изследване, проведено от изследователи в Университета на Окланд в Нова Зеландия дори проучи дали писането въздейства на бързината на зарастването на раните.

Изследователите карат една група участници да пишат 20 минути на ден за своето травмиращо изживяване, а на друга група възлагат да пишат също по 20 минути всеки ден за своите планове за следващия ден.

След две седмици от първия ден на писане от участниците са взети малки проби от кожата. Изследователите след това фотографират развитието на раните на всеки 3-5 дни до пълното им зарастване.

Те откриват, че 11 дни след биопсията, 76 процента от раните в групата писала за травмите си били зараснали, докато в групата участници, които пишели за дневните си планове, само 42 процента от раните били зараснали.

Общо взето, писането е чудесен начин за самоизразяване и макар че писането за травмите може да е пречистващо, съществуват и социални ползи от писането за широката публика. Воденето на блог, например, помага на хората да изграждат нови взаимоотношения и да създават общности около своите интереси.

Музиката е лекарство

Свиренето и слушането на музика също помагат както на психичното, така и на физическото ни здраве. През 2013 година вестник Medical News Today съобщи за първия голям преглед на доклади от изследвания, проучвали въздействието на музиката върху неврохимията.

Слушането на музика помага за снижаване на нивата на стреса.

Прегледът показа, че музиката стимулира имунната система, снижава нивата на стреса и безпокойството и облекчава депресията.

Сред пациенти, очакващи операция, слушането на музика се оказало по-ефикасно за снижаването на тревожността от предписваните с рецепти лекарства, а слушането и изпълняването на музика се свързвали с по-ниски нива на „стрес хормона” кортизол.

За да добиете представа доколко музиката възбужда мозъка, изследване от 2011 години също така сравнява реакцията на мозъка към музика с реагирането на храна и секс, понеже усещанията за удоволствие, извличани от трите дейности се движат от освобождаването на невротрансмитера допамин.

Домашните любимци: Полезни за сърцето

Всички видове домашни любимци са чудесни компаньони и ни помагат да сме по-здрави по много начини.

Според ЦКЗ, притежаването на домашен любимец не само ни осигурява възможност за физическа активност, да извършваме физически дейности на открито, и да се социализираме, но и може да ни помогне да снижим:

- кръвното си налягане

- нивата на холестерола

- нивата на триглицеридите

- усещането за самота.

Домашните любимци подобряват здравето на сърцето, казват изследвания.

И е добре да знаем, че всички посочени по-горе подобрения спомагат за снижаване до минимум на риска от получаването на инфаркт.

Обаче, изследване от 2013 година проучи връзката между самото притежаване на домашен любимец и пряката връзка със снижения риск от сърдечно заболяване сред собственици на домашни любимци, за които се съобщаваше в предишни изследвания.

„Притежаването на домашен любимец, особено на куче, се свързва със снижен риск от сърдечно заболяване”,  казва авторът на изследването Глен Н. Ливайн. Това може би означава, че по-здравите хора имат домашни любимци, или пък, че да имаш домашен любимец води до и снижава риска от сърдечно съдови заболявания”.

Ако имате редовно хоби, което ви е приятно, замислете как то подобрява здравето ви.

А ако мислите да се захванете с ново хоби, то тогава ние се надяваме, че тази статия ви е дала някои идеи как да сте по-здрави като в същото време се забавлявате!

Източник: zdravivsekiden.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 31.03.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Очаква ви един динамичен ден, изпълнен с много предизвикателства и немалко успехи. Имате шанса да стигнете до задоволително ниво на делата си, особено на най-важните за вас. Направете всичко възможно да спазите обещанията, дадени на близки хора.
31 мар 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Имате доста работа днес, затова не се разсейвате с неща, които могат да ви отдалечат от работата ви, а предпочитате да се съсредоточите и да изпълните всичко в желания срок. Въпреки това обаче е възможно да ви убягнат важни въпроси днес, на които ще се наложи да обърнете внимание по-късно. Научавате добра новина, свързан с ваш делови проект.
31 мар 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Дайте най-доброто от себе си и станете по-отзивчиви към хората край вас, това ще ви спечели симпатиите им. Предстои ви важен и добре платен ангажимент, чието успешно осъществяване ще повиши и финансите ви. Не смесвайте разума с чувствата, за да не стигнете до нежелани ситуации.
31 мар 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Търсите поле за изява, но това което ви се предлага не ви удовлетворява. По този начин само затваряте пътищата си за развитие и едва ли ще останете доволни от резултата. Разширете контактите си, потърсете нови начини за реализация, но в никакъв случай не спирайте на едно място. Скоро ще усетите положителната промяна.
31 мар 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес настроението ви е променливо и това се отразява на държанието ви с околните. Не допускайте обаче емоциите да влошат отношенията ви с хора, на които държите. Усамотете се и се заемете с нещо, което ви е приятно и ви разтоварва. Любовта ще озари живота ви и ще се увеличат възможностите ви за успешно приложение на вашия професионализъм.
31 мар 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Не бъдете безучастни и ще намерите своето място, ако сте без работа. В бизнеса нещата стоят по-различно, не всичко ще зависи от личното ви желание и усилия. Въпреки трудностите ще имате своите успехи днес. Тревожещ ви здравословен проблем ще отшуми. Активността ви в тази посока е дало добри резултати.
31 мар 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Получено възнаграждение за работата ви през последните дни ще направи деня ви по-спокоен, ще подобри настроението и семейния ви бюджет. Други ще стартират нов проект, с което отговорности им ще нараснат, но добре сте преценили всичко. Пропорционално на усилията ви ще бъде и заплащането.
31 мар 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Влагайте въображение във всичко, което правите през деня. Скъсайте с традиционното, ако имате по-добро предложение. Никъде не е казано, че една работа не може да се свърши и по-добре. Ако резултата е същия или по-добър, значи сте се справили чудесно. Никога не е късно да експериментирате. Подходете непретенциозно, за да не съжалявате, ако не сполучите. Не забравяйте да се усмихвате и със сдържано поведение вървете напред.
31 мар 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Съобразявайте се с обстоятелствата днес повече от обикновено и няма да сгрешите. Ще повишите интереса си към конкретна сделка или сфера, която ви привлича с перспективите си. Готовността ви за действие ще привлече на ваша страна хора, имащи позиции там и това ще ви носи предимства.
31 мар 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Изпитвате известни колебания относно личен въпрос днес. Трудно ще ви е да вземете от раз решение, затова бихте могли да се посъветвате с хората около себе си. Със сигурност има човек на когото бихте могли да се доверите, затова не се притеснявайте да го сторите. За предпочитане е да си останете у дома вечерта и да си починете добре.
31 мар 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Жадувате за повече спокойствие и скоро ще го имате. Владеете положението и ще приключите с ангажиментите си в рамките на деня. Атмосферата на дома ще ви помогне да се отпуснете. Доволни ще бъдете и от жеста на някого, ще ви изненада приятно. Почивните дни обещават да са без сътресения.
31 мар 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ще се справите отлично със задълженията си и ще постигнете споразумения, от които тепърва ще черпите дивиденти. Запазете спокойствие, ако ви се налага да общувате с административните органи. Самотните ще срещнат интересен партньор и ще изпитат вълнуващи емоции. Пожелайте си нещо хубаво.
31 мар 2020
Последни новини