От х:

Днес в x:

Бойко реже лентата пред бежанците в България

Любимото занимание на премиера ще бъде повторено и утре

Премиерът Бойко Борисов утре ще пререже поредната си лента, като официално открие транзитен център за бежанци край свиленградското село Пъстрогор. Това ще е първият транзитен център за бежанци в страната. Той е с капацитет от 300 души, а строежът му глътна 5.5 млн лева. Парите са по програма ФАР на ЕС и от Републиканския бюджет. В центърът ще бъдат настанявани чужди граждани, търсещи закрила, влезли в страната през ГКПП Капитан-Андреево.

Негово високопреосвещенство старозагорският митрополит Галактион ще извърши тържествено освещаване на новооткрития център. Освен премиерът, са поканени министри, депутати, държавници, представители на местната власт и НПО.

Бежанският център е необходим както за националната ни сигурност така и по ангажиментите на нашата държава към ЕС във връзка с присъединяването й към Шенгенското пространство, гласи правителственото прессъобщение. За стартирането на центъра се отпускат още 900 хил лева за издръжка, както и за наемане на услугите на преводач, когато това е необходимо.

Бежанският център в Пъстрогор е принципно различен от бежанският център в Любимец. В Любимец се настаняват всички преминали границата на България, като впоследствие някои от тях могат да бъдат екстрадирани/върнати/ а други да получат статут на постоянно пребиваващи. В Пъстрогор ще бъдат само хора, които официално получат статут на бежанец, уточниха от областна администрация на запитване от Haskovo.net, каква е разликата между двата центъра.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини