От х:

Днес в x:

Рибарите нарамиха пръчките, от вторник - 46 дни забрана

Рибарите накацаха по реките още от четвъртък следобед

Хасковлии масово се изнасят за риба през почивните дни. От вторник влиза в сила забраната за риболов до 1-ви юни включително. Тоест 46 дни почивка, потвърдиха от хасковската ИАРА. Добрата новина е, че по време на забраната са разрешени за улов цели 6 водоема-Сираково, Доситеево, Орешец, яз. Гледка/до Стамболово/, Жълти бряг, Левка. През миналата година нямаше нито един.

Язовирите обаче имат слава на обезрибени. Според рибарските легенди, някои от тях са обречени да са без риба, а други са били обект на промишлено замърсяване. Като този в Сираково, за когото се носи мълва, че бил отровен през 80-те години от близките уранови мини. Факта, че впоследствие язовирът е имал арендатори, не променя нагласата на въдичари.

За да компенсират бъдещия недоимък на рибарски емоции, стотици съграждани нарамиха пръчките още от четвъртък следобед. Наваксването е и заради Великден, когато щат не щат, повечето трябва да са си по къщите за яйцата и агнешкото.

Забраната почва от понеделник в полунощ и спазването и ще се следи стриктно от местната изпълнителна агенция по рибарство и аква култури.

Г. Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини