От х:

Днес в x:

Мария омагьосва немци на немски, те я канят на почивка

Лъчезарната Мария омагьоса дори и суховатите немци

10-класничката Мария Латева, от хасковската Езикова гимназия постигна един от най-големите успехи за родните следовници на езика на Гьоте, след като бе допусната до финалния етап на международен конкурс по немски ,организиран от външното министерство на Германия и Гьоте-институт. Нашето момиче бе едно от само 13-те българчета, класирано измежду стотици ученици от участвалите 136 европейски училища.

Съревнованието на немски език бе по проекта “Дунав ни свързва”. Част е от инициативата “Училища – партньори на бъдещето” и в него участват училища от 10-те крайдунавски страни – България, Хърватска, Молдова, Румъния, Сърбия, Словакия, Украйна, Унгария, Австрия, Германия. Допълнително изискване бе от всяко училище да има най много по две деца. Мария представяше ГПЧЕ „Проф.д-р Асен Златаров“

Участниците трябваше да пишат съчинение на тема “Дунав – реката, която е видяла всичко”, с исторически, политически, културни препратки. Всичко това в характера на литературна творба, която трябва да бъде оригинална и креативна.

А това според приятели, били презимето и фамилията на Мария. И ученичката го доказала с избраната форма на творбата си - модерна приказка.

Приказката толкова омагьосала немското жури, че те я поканили лично в Обермархтал, летен международен лагер в Баден-Вюртенберг, който трябва да се проведе от 3 до 6-ти юни, изцяло на разноски на немската страна. Там хасковската ученичка ще представи лично творбата си и ще участва с нея във финала на конкурса.

Заслугата за великолепното представяне на немскоезичната школа в Хасково е главно на учителката от гимназията Катенка Ласкина.

Г. Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини