От х:

Днес в x:

Читалище обучава деца на български народни традици

На Лазаровден и Цветница се плетат венци от цветя

Хасковското читалище „Яворов“ организира празнична програма в чест на предстоящите големи християнски празници Лазаров ден и Цветница. Забавните мероприятия придобиха характер на обучение на децата в българската народна традиция. Ученици от 2, 3, 4-ти клас от училище „Кирил и Методий“ научиха от секретарката на читалището Росица Димова, че лазаруването на Лазаровден, е изконен български обичай и се отбелязва само в България.

Според традицията, на този ден момите обикалят къщите и пожелават здраве и богата реколта. Сега е времето пък момците да поискат ръката на нагиздените лазарки, навършили години за женене.

По обичая лазарката НЯМА право да отказва, иначе няма да се ожени никога.

Ансамбъл от лазарки на читалището, демонстрираха нагледно как да се забавляваме с песни и танци на този ден, който се пада събота 7-ми април. С песни и танци, защото според традицията-на този ден не се работи нищо! Нагледен пример, как народа очовечава църковният канон. Според строгите правила на религията, това е ден на мъртвите, в чест на св. Лазар, когото Исус Христос възкресил от гроба.

Веднага след това бе показан и обичаят на цветница, който винаги е 1 седмица преди Великден . В чест на „цветния“ празник една от задачките в детската викторина бе да се аранжират букети от пролетни цветя. Други дечица рисуваха на блокчета. После публика от деца, определяше с ръкопляскания победителите.

Г. Христов

...и се играят хора, защото не трябва да се работи

Джани от Младежкият център предложи страхотно изпълнение на народни песни
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини