От х:

Днес в x:

Днес е Цветница. Празнуват най-много именици

    Днес е Цветница. Църковната традицията свързва този ден с тържественото посрещане на Исус Христос в Йерусалим. Възгласяван като Месиански цар той влиза в града на магаре под арка от палмови клони. Задето е възкресил Лазар предходния ден хората приветстват месията с възглас „Осанна”.

    Празникът винаги е в неделята, една седмица преди Великден.

    На службата в храма „Св. Архангел Михаил” в Хасково  беше отслужена празнична литургия от отец Златко и отец Никола. Те осветиха и  върбови клонки и цветя. Тях миряните слагат над входа на дома си за плодородие.  Вярва се, че осветената върба има предпазна и възпроизвеждаща сила, затова тя се запазва цяла година  и пред домашната икона

    Седмицата, която започва в понеделник след Цветница, се нарича Страстната седмица. В нея християните съпреживяват мъките на Христос.

    В българската народна традиция върбовата клонка се счита  за символ на женското начало,  вързана на кръста, тя носи здраве и много успехи.

    Днес е денят с най-много именици. Празнуват  всички, които носят имена на цветя и дървета-Върбина, Маргарита, Ясен, Явор, Лилия, Ралица, Цветан Цветана, Биляна, Виолета, Невена и всички с имена на цветя, дървета и храсти.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини