От х:

Днес в x:

Здравният министър: Няма реформи до края на мандата

Министър Атанасова откри новото болнично отделение в МБАЛ. До нея-директорът д-р Славчо Близнаков

Новият здравен министър Десислава Атанасова обяви, че ключовите реформи в здравеопазването не могат да се извършат до края на този мандат. Според лекари, от първостепенно значение за системата е промяната в методиката в заплащането, особено на болничната помощ. „Отдавна има резерви към плащането по клинични пътеки, промяната ще дойде от налагането на диагностично свързаните групи. Но няма как да стане през този мандат“ резюмира ситуацията Десислава Атанасова. Според нея, главната причина за това е необходимостта от нов софтуер и достатъчно обучени хора. Изявлението бе направено на кратък брифинг, по повод откриването на новото отделение по физиотерапия в МБАЛ Хасково. То се намира на 4-я етаж в сградата на Нервно отделение.

Само преди седмица, директорите на болници и диспансери в Хасковска област протестираха срещу отпуснатите им бюджети за 2012-та година. На база на заработени от минали години клинични пътеки, Касата отпуска подобен бюджет и за тази година, който отвежда хасковско на дъното по заплащане на  лечението на 1 пациент. Ако болниците искат повече пари, трябва да представят повече болни.

На този фон, министър Атанасова пожела повече здраве на хасковлии и залагане на профилактиката. На напомнянето на Haskovo.net, че това на практика означава по-малко пари за местните болници, министърът най-общо казано обеща, че нещата ще се оправят и напомни, че профилактиката е бил нейният акцент още при встъпването и в длъжност.

Впоследствие, шефката на регионалната здравна каса д-р Павлина Коюмджиева пожела да уточни, че бюджетите на болниците са прогнозни за тримесечие и подлежат на корекция. С други думи, ако болниците заработват повече, те могат да отправят мотивирано искане за повече пари. Формулата обаче остава същата, поне за още две години- повече пари за здравеопазване, само при повече болни.

Тържествено откритото отделение по Физиотерапия, има капацитет от 30 легла. В него работят 21 медици-3-ма лекари, 5 рехабилитатори, 7 сестри и 6 санитари. За месец съществуване, отделението е лекувало над 150 болни на възраст от 15 дни до 87 години. Престоят по клинична пътека е 7 дни.

Според началникът на отделението д-р Лиляна Кондакчиева, отделението има всичко необходимо като оборудване и апаратура. Имало възможност и за по-нова апаратура, но работещите в отделението заявили, че предпочитат да работят с наличната, с която били свикнали, съобщи с усмивка министър Десислава Атанасова.

Г.Христов

С депутат Фани Христова из коридорите на физиотерапията
Отделението е изцяло реновирано със 150 хил лв
Няма да има радикални реформи в здравеопазването засега, каза министър Атанасова
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини