От х:

Днес в x:

Преляха язовирите в Книжовник и Езерово, възможна е вълна по Марица

Язовира в Книжовник който бе полупресъхнал през лятото днес прелива през стената

Макар и скромните засега дъждове в Хасковско и Централна България предизвикаха преливане на язовири в региона. Към момента прелива през стената на един от най-големите водоеми в хасковска област-язовира в Книжовник. Поетите обилни количества вода са прескочили стената и отиват точно във водосбора на печално известната Олудере, която има навика да наводнява един куп хасковски села с крайна цел самия Харманли. Добрата новина е, че самото село не е застрашено, защото се намира доста по-високо от самия язовир. Не така стоят нещата за селата по пътя на водата. От Книжовник тя се оттича през Караман Дере и при село Малево се съединява с Олу дере. Тя пък минава и наводнява напреки Динево и пътищата за Родопи и Любеново. Преливането е известна изненада, защото дори не е валяло много. Според синоптичната станция в Хасково в общината са паднали не повече от 25.6 литра на квадратен метър, което е един повече от умерен дъжд. Рекордът по валежи в областта държи стамболовското село Долно Черковище с 28 л/кв.м.

Така че причина за преливането не е само дъждът. Според запознати повечето вода идва от препълнения яз. Мандра, който се оттича именно в Книжовник, който, колкото и голям да е, не може да побере всички количества и прелива през стената, въпреки че изпускателите му са отворени на макс.

По-неприятното за областта е, че към момента прелива и язовирът край първомайското Езерово. Водоемът там също не е малък и се оттича в известната като рискова река Каяклийка, която пък директно се влива в Марица. Засега голямата река не излиза от коритото си, като дори за Свиленград е регистрирала отстъпление до 3 метра при критични 5. Ако обаче дъждовете продължат и язовирите по течението на Марица се отворят, може да се очаква вълна, като размерът е в зависимост от освободените количества. Повечето арендаторски водоеми практикуват откосно изпускане на излишните количества винаги, когато валежите продължат няколко дни подред. И тук има добра новина. Няма критична ситуация с язовирите край Опан и въобще Старозагорско, за които се знае, че могат много рязко да вдигнат нивото на известната с наводненията си река Сазлийка. Тя редовно потопява Симеоновградско, като дан за това имат и скъсаните на много места диги. Те така и не са оправени.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини