От х:

Днес в x:

Пълна апатия за 3-ти март, свободата май не ни понася

Армията придаваше блясък на церемонията

Обидно малко хора почетоха днес денят на освобождението- 3 март. Не повече от 50-60 души се събраха на централния градски площад „Свобода” въпреки хубавото време. Те изслушаха апатично скучните слова на водещите церемонията, и пак така апатично се разотидоха. Правеше впечатление, че нямаше нито едно развято знаме, нито на България, нито на освободителката ни Русия. С доста черен хумор, неколцина зяпачи коментираха, че със сигурност повече хора се интересуват от днешния Тодоровден. Българите били силни на софра.

Иначе официалното отбелязване на празника мина като всеки път, само замкметът който чете тържественото слово бе различен. В случая бе Минко Ангелов.

БСП в пълен състав, поставиха венци и цветя на паметника на незнайния воин.

Общинските съветници на ГЕРБ водени от най-високото политическо присъствие на събитието, депутата Иван Петров, също уважиха с пищен венец паметта на падналите за свободата на България. Граждани и организации извиха опашка за по китка и мълчалив поглон пред героите.

3-ти март е денят на който Сан Стефанският мирен договор известява възстановяването на Българската държава след 482 годишно прекъсване. Толкова продължава турското робство, от падането на видинското царство през 1396-та година до 1878-ма година, когато армиите на руският освободител опират нож в гърлото на Цариград и принуждават отоманският поробител да даде свобода на българите.

Същевременно, 3-ти март се оценява и като най-големия пропуснат шанс на България, макар и не по нейна вина. Водени от блестящият, но безразсъден генерал и дипломат Николай Игнатиев, русите прекаляват с исканията си и създават огромна Велика България, като бастион на руските интереси в региона. Тъжният куриоз е, че България на практика не се е нуждаела от част от дадените и територии. Владеенето на Одрин и одринска Тракия, предвидено в Сан стефанският договор, пък е било невъзможно без тоталният разгром на Турция и стоящата зад нея Британска империя и следователно неприемливо и излишно.

Яростната европейска реакция води до Берлинсикят договор, който окастря България толкова, че на практика я лишава от възходящо развитие и я обрича на войни. А липсата на мярка и съобразяване на желаното с възможното, проявени от руският освободител, стават отличителна черта на българският политически елит в следващите 150 години.

Г.Христов

Имаше и мажоретки
БСП на колене пред паметта на освободителите
Иван Панайотов и Евгения Ангелова поднесоха венец от името на ПП ГЕРБV Зад тях е депутатът Иван Петров

Замкмет Минко Ангелов произнесе слово
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини