От х:

Днес в x:

Наводнението на Хасково се размина, язовирите и реките под лупа

Хасковлии с тревога наблюдават покачването на нивото на реката

Положението с преливащите язовири и реки в областта в късния следобед вече се стабилизира, съобщи областният управител Ирена Узунова. По думите й нивото на хасковската река също е спряло да се покачва и дори е отбелязан лек спад, макар и в рамките само на няколко сантиметра. „Положението беше притеснително в един момент, когато водата приближи нивото на каналите и имаше опасност да започне да връща”, поясни тя.

Този следобед е имало заливане на пътя в Горски извор, но ситуацията и там е била овладяна. Залят от водата е бил и квартал в Узунджово поради обилното снеготопене.

Край граничния пункт Капитан Андреево са започнали да укрепват допълнително дигите с чували пясък, за да се предотврати заливането му.

„Областният кризисен щаб препоръча на общините да свикат общинските си щабове и да организират непрекъснато наблюдение на местните водоеми”, каза още Узунова. По нейна информация на проблемния язовир край Болярово работи екип на община Хасково. За този водоем не е било изпълнено предписанието за изпускане на обемите до определено ниво.

Екип на „Напоителни системи” е обходил язовир „Тракиец” и е докладвал, че ситуацията с най-големия водоем в общината е нормална. Експертите обходили и коритото на реката и се уверили, че под мостовете има достатъчен „просвет” и няма опасност от наводнения.

„За Хасково заплахата премина, сега чакаме да видим какво ще бъде положението надолу – към Харманли и Свиленград, когато голямото количество вода стигне дотам. Имам уверенията на специалистите, че не се очакват проблеми. От Пловдив също ми съобщиха, че нивото на река Марица се е стабилизирало след първоначалното повишение”.

„За утре се очакват също доста високи температури и обилно снеготопене. Възможно е тревожната ситуация да се повтори. Затова призовавам кметовете на застрашените общини да са максимално мобилизирани”, каза още Ирена Узунова.

Тодор Кръшков

Така се преминаваше днес през Болярово
Голямата вода тръгна надолу към Харманли
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини