От х:

Днес в x:

Уникално: Държавата ще финансира частните училища

Красимир Кръстев е бил директор на единственото частно училище в Хасково

Държавата да финансира на равна нога държавните и частни училища и детски градини, чрез единният разходен стандарт за образованието на всяко дете. За Хасково той е около 1200 лв на ученик, за всяка община е различно. Предложението за равно финансиране е залегнало в проекта за училищно образование представен от министър Игнатов на 14-ти февруари. Предстои проектът да бъде одобрен от парламента. Подобно решение е прецедент в училищната история на България.

Според възраженията, дошли най-вече от опозицията, това ще ощети държавното образование, включително и финансово. По проектът на министър Игнатов, финансирането на частните училища ще натовари бюджета с допълнителни 10 млн лева. Защо парите не се дадат на държавното образование, за подобряване на материална база и качеството на преподаване, питат критиците. С държавното финансиране, частните образователни институции ще получат възможности, които ще им дадат предимства, недостъпни за публичните и общодостъпните училища.

Също така, ще бъдат ощетени онези данъкоплатци, в чиито семейства няма ученици, но които солидарно участват в издръжката на образованието. Както и жителите на селата и малките общини, които нямат достъп до повечето от образователните услуги предлагани в големите градове.

И най-вече, откъде на къде, държавата ще кредитира един частен бизнес? В него избиването на разходите ще бъдат гарантирано от държавната субсидия, а печалбата ще идва от таксата, която всеки собственик ще си определя без ограничения. Въпросната такса пък ще се превръща във филтър, който ще разделя децата на имотните родители, от другите с по-малки възможности.

Законът е лобистки и цели облагодетелстването на определени кръгове, настояват от опозицията.

В цяла Европа е така, твърдят авторите на закона. Тази мярка е представена като акт на справедливост към данъкоплатците. В момента държавата не финансира нито с лев учениците от частните училища. Обаче родителите им плащат също плащат данъци, вкл. И за образование. Наличието на частни училища ще е стимул за по-високо качество на образованието, защото създава конкуренция.

И е алтернатива на забатаченото държавното образование.

Макар и скромен, Хасково също има опит с частното образование. Потърсихме становището на директорът на частно училище Елит, Красимир Кръстев. „Елит“ бе разкрито през 2000-та година с помощта на фирма Европа ООД, в сградата на бившия пионерски дом, зад монумента „Св. Богородица“. То обаче просъществува едва до 2005-та година. Затвори врати заради липса на пари.

Според Красимир Кръстев, който е бивш директор на хасковската езикова гимназия, а в момента е директор на димитровградската ЕГ, частните училища са перфектна алтернатива на държавното образование, която позволява даване на допълнителни знания и възможности за реализация. Както и право на избор. Защото в момента образованието в България е задължително до 16 год възраст, а има само държавни училища. Поне в Хасково.

По закон частните училища трябва да спазват стриктно държавния образователен стандарт. Подлежат на същият контрол от държавните институции, които следят дали се усвоява залегналия в учебния план материал. Но и дават нещо повече.

„В Елит имаше много повече извънкласни дейности отколкото в държавните училища. Плюс допълнително музикално образование-пиано и други инструменти. Понеже не е само учене, осигурявахме на децата ползването на басейн, уроци по конна езда, а веднъж годишно ги водехме на Мальовица“ спомня си Кръстев. Училището бе едно от първите в Хасково, ако не и първото, което на е частна охрана включително и електронна. Това разбира се е струва пари, а техен източник са били само таксите. За онези времена, те са внушителните 1200 евро годишно. Но въпреки това е нямало как 75-те деца, в школото да генерират достатъчно приходи, за да просъществува амбициозния проект.

С 1200 лв на дете от държавата това обаче би било напълно възможно. По грубите сметки на Кръстев, едно училище се самоиздържа с тези пари, ако има 400 ученици. А от таксата зависи какви допълнителни екстри ще предлага на учениците, защото „няма смисъл от частни училища, ако предлагат същото образование като в държавните“.

“Няма как да задържа най-добрите си учители, ако им предложат двойни заплати в частното“ призна Кръстев. Но държавните училища няма да бъдат обезкървени, защото частните обикновено взимат около 5 % от децата, а при 4-5 хиляди учители само в хасковско, проблем с кадрите не съществува.

„Училища не се откриват заради печалбарство, а заради престиж“ категоричен е Кръстев, който предположи, следващата стъпка по утвърдения европейски модел е на меценатите които откриват учебни заведения, да им се правят данъчни облекчения. Засега за нещо подобно не се чува.

Държавното финансиране се предлага и за частните детски градини. Там ситуацията е по-различна, в условията на остър недостиг на места за децата. Макар проблема в Хасково да не е толкова ярък, колкото в София например, и тук има детски заведения за които има списъци с десетки чакащи родители.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини