От х:

Днес в x:

Общината: Само 22 законни тераси в Хасково

Дали тези тераси са измежду 22-те законни в Хасково?

Само 22 законно преустроени тераси има в Хасково, за последните две години. Това излиза от справката в отдел архитектура към местната община. Запитването на Haskovo.net бе във връзка с очакваната масирана проверка на ДНСК из големите градове срещу незаконните тераси, като в графата влизат не само зазиданите, но и остъклените тераси. Незаконни по дефиниция на държавата са тези, които са преустроени без разрешение от отдел Архитектура към съответната община.

От хасковската администрация първо заявиха, че въобще не водят статистика на подобни разрешения, но после бяха така любезни да направят справка. Която показа, че за цялата минала година има 18 искания за преустройство на терасите, а за тази година-те са 4.

Случаен обход на само един ! хасковски булевард откри блок където има поне 2 пъти по 18 преустроени /не остъклени/ тераси. Подобен тип преустройване обикновено е свързано с избиване на стени и разширяване на стаята. Няма кой иначе да зида с итонг, за да създаде затворена тераса.

Хасковлии обаче са още по-изобретателни. Собственици на апартамент на бул. Илинден са разширили навън терасата си като под удължената плоча изградили бетонни носещи колони. Точно до тях пък, съседи са повторили процедурата, но са си спестили бетона и направили всичко от метални винкели и листове. Живеещи в района разказват, че предприемчив хасковлия направо си създал чисто нова тераса под прозорец на апартамента си. „Терасата“ била хваната с винкел за фасадата на блока а за под и служели дървени греди. Това съоръжение обаче все пак било премахнато. Не става ясно заради контрол или от самосъзнание.

Всичко останало, което стои явно е незаконно.

Вманиачването на държавата в буквата на закона обаче достига абсурдни висоти. Според главният архитект на София Петър Диков ТУК, и външните тела на климатиците също са незаконни!!! Развалят фасадата на сградата, категоричен е архитект Диков.

В този ред на мисли в публичното пространство се появи и предположението, че и дограмите също биха могли да са незаконни, защото също развалят фасадата на сградата.

Така ако искате да си остъклите терасата, сложите дограма или климатик на собственото ви жилище, ви трябва разрешение от общината. По закон, трябва ви разрешение и от съседа.

Малката утеха е, че това се обсъжда само за новото строителство. Утехата наистина е малка, защото изискване ще бъде в сила и за саниране на старите панелки. А рано или късно, 40 годишните панелки на Хасково, трябва да бъдат санирани.

Куриозното е, че много обществени сгради също са масирано остъклени. За климатици-да не говорим. Не се знае дали с разрешително.

При предстоящите масирани проверки на ДНСК в градовете, констатираните незаконно остъклени или взидани тераси, ще трябва да бъдат премахнат от самите собственици. Иначе-санкции и вероятно насилствено премахване.

България на турски е Булгаристан. Звучи, а и Е, нарицателно. Нашенският превод е Абсурдистан и е още по-точен.

Г.Христов

Само на този блок има повече от 18 преустроени тераси
Тук пък преустроените тераси са срещат рядко
Фасадите на хасковските блокове изглеждат така
Антени и фасади
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини