От х:

Днес в x:

Дадоха на съд ДКЕВР за цената на хасковската вода

Недялка Иванова в средата, областният координатор Антон Андонов/вдясно/ и и зам шефът на ВМРО БНД Красимир Мирчев

Партия ВМРО -Българско национално движение е внесло този петък, 10-ти февруари, жалба във върховният административен съд срещу държавната комисия за енергийно и водно регулиране /ДКЕВР/. Още на първото заседание по делото във ВАС, в началото на март, ще се иска спиране на изпълнение решението на ДКЕВР за увеличаване на цената на хасковската вода от 2.32 до 2.90 лв за кубик. Увеличението влезе в сила от първи февруари тази година, след решение на регулаторът от 30-ти януари. Припомняме, че още в края на миналата година ВиК Хасково поиска поскъпване на хасковската питейна вода до 3.01 за кубик. След двумесечно протакане от ДКЕВР склониха на 2.90.

Според лидерката на ВМРО Недялка Иванова, подобно решение стилумира монополистът да вдига цените всеки път, когато неговите бизнеспланове се провалят. А че бизнес-планът на ВиК Хасково се е провалил се вижда от официалните отчети. За миналата година дружеството е продало и фактурирало питейна вода, с цели 400 хиляди кубика по-малко от заложеното в своя бизнес план. Тези загуби, дружеството компенсира с вдигането на цената на водата. Може би за това, за последните две години не е направено нищо за намаляване на тези загуби, посочват от ВМРО. И още:ВиК отчита 52 % загуби на питейна вода за 2011-та година, въпреки че регулаторът му разпоредил да ги смъкне до 51.4 %. С други думи монополистът не се съобразява с разпорежданията дори на органа пред когото се отчита. Вероятно планираното за 2012-та година сваляне на загубите до 49.9 % също няма да бъде изпълнено, и зато това няма да има никакви санкции прогнозираха от ВМРО. Монополистът пък няма стимул да работи в тази посока. По лесно е да поиска/ а и да му дадат/ по-високи цени. Освен това ВиК е определил/не знайно на каква база/ социалната поносимост на цената за Хасково да е 4.10 лв за кубик. Очевидно това е резерв за бъдещи повишения, опасяват се „воеводите“.

Много съмнителна е и такса пречистване определена на 43 ст без ДДС. В София тя е само 28 стотинки. Да не би нашите отпадъци да са 2 пъти по скъпи за пречистване?

Това е третото дело което ВМРО-БНД е завела срещу ДКЕВР. Първото в София, е довело да спиране решението на регулатора за повишаване на водата, а на второто за водата на Варна, се чака такава развръзка. Третото дело във ВАС е за хасковската вода.

„Където искат да вдигат водата, ние ще ги съдим“ категорични са воеводите.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини