От х:

Днес в x:

Студът спря грипа, засега

Д-р Снежана Иванова намери добра новина в студа

Студеното време рязко ограничи болните от грип и остри респираторни заболявания, съобщиха от хасковската здравна инспекция. Бройката паднала от близо 300 на 10 000 до 249 на 10 000. Иначе прагът за обявяване на епидемия е 340 разболели се на 10 хиляди население. В областта циркулира щамът "Пърт".

„Не че се боледува по-малко, но времето ограничи контактите и съответно разпространението на болестта“ коментира главният епидемиолог на областта д-р Снежана Иванова.

Изобщо обаче не е сигурно, че грипът ще остане под контрол, когато времето поомекне, предупреждават инфекционистите. Оказва се, че грипния вирус е един от най-издръжливите на лошо време микроорганизми. Може да оживее дори да е бил заледен! В това отношение №1 е друг бич за региона-Хепатит А. Той пък издържа месеци наред на – 20 градуса. В добавка, издръжливата гадинка оживява на 100 градуса по целзий, тоест на температурата на кипене на водата.

Добрата новина е че поне хепатитът намалява значително-едва 48 болни са отчетени за месец януари. Има сериозен риск от чревни инфекции в село Бисер и наводнените села, предупреждават здравните инспектори. Те имат пълна бойна готовност да изследват съмнителни случаи, проби от вода и храна, и съвместно с бърза помощ, да настаняват светкавично в хасковското инфекциозно отделение. Най-голям риск за хората от наводнените райони представляват колитите, хепатита и не дай си боже-дизинтерия.

Сериозно са намалели случаите от скорошният взрив на варицела. Шарката все още разболява внушителен брой хора, 108 за януари, но заболяването бележи отлив. При децата болните са концентрирани в ОДЗ №1, ЦДГ №3, ОДЗ №15, ОДЗ 16 и в училищата „Шандор Петьофи“ и „Паисий Хилендарски“. За тях важат карантинни мерки-в групи със заболели, не се приемат нови деца/или завръщат стари/ до отшумяване на карантинния период-21 дни от последното разболяло се дете.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини