От х:

Днес в x:

Отложиха Черния Великден. Близки на жертвите: Потресени сме!

Подсъдимите Данаил и Живко (на първия ред) преди съдът да отложи процеса

„Не сме просто възмутени. Потресени сме!“ Това заявиха днес в съда почернените родители на жертвите в катастрофата навръх Великден миналата година в Симеоновград. Състав на окръжния съд не даде ход на делото заради неявяване не един от частните обвинители – Фаик Заид, баща на загиналата Мелин. В деловодството на Темида не е бил върнат подписаният отрязък от призовката и магистратите приеха, че е нередовно призован, тоест няма категорични данни, че е получил призовка за днешното съдебно заседание.

Един от адвокатите на частните обвинители заяви пред съда, че в разговор с него Фаик е дал съгласие процесът да се гледа в негово отсъствие. Магистратите обаче спазиха до буква закона, който изисква изрично съгласие на някоя от липсващите страни по делото, за да може то да върви в тяхно отсъствие.

Отлагането на процеса за 1 март предизвика буря от негодувание сред присъстващите в залата родители на загиналите младежи. „Шест часа пътувахме от София, за да пристигнем в съда. Сега ни казват, че няма да има процес. Това не е просто възмутително. Това е потресаващо“, заяви Катя Трифонова, майка на Трифон Трифонов, едно от момчетата, намерило смъртта си при жестоката катастрофа.

Почернените родители казаха, че липсващият в залата Фаик живее в град Главиница, силистренско. Поради тежката зима пристигането му в Хасково е невъзможно. Днес не се яви и един от ключовите свидетели, на чийто разпит държат и двете страни в процеса – Радка. Тя е управлявала втората кола на компанията на подсъдимите Данаил Георгиев и Живко Желев. Тя е и сред първите, пристигнали на мястото на инцидента.

От МВР Хасково не е пристигнала поисканата справка дали Радка е напускала страната, отчете още съдът.

„Всички знаем, че Радка е при майка си в Италия. Само съдиите не знаят“, възмутено коментираха близките на шестимата загинали младежи.

Не е дошла и справката от Бърза помощ с данните на медицинското лице, взело кръв за изследване от Данаил Георгиев. Защитата на двамата обвиняеми атакува данните за концентрацията на алкохол в двамата подсъдими – Данаил и Живко, и смята, че не е спазена процедурата. Аргументите на юристите са, че според показанията на многобройни свидетели Данаил е пил само бира във фаталната нощ, а Живко – ракия. Въпреки това кръвната проба показва по-голяма алкохолна концентрация при Данаил.

Тези справки съдът настоява да бъдат представени от съответните институции до следващата дата на процеса – 1 март.

Подсъдими са двамата братовчеди Данаил Георгиев и Живко Желев. Първият за причиняване на смъртта на шестима младежи при управление на автомобил в пияно състояние, вторият – защото е дал ключовете от опела на пиян шофьор.

Тодор Кръшков

Близките на загиналите шестима младежи бурно изразиха негодуванието си от отлагането на делото
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини