От х:

Днес в x:

Ваня от Бисер: Някои търсят полза от трагедията, не ги е срам!

Ваня Килова, като секретар, когато още имаше читалище и библиотека в Бисер

Жената с присаденото сърце, Ваня Килова от Бисер за която ви разказахме през лятото на миналата година, бе една от разминалите се на косъм със смъртта в понеделник, при наводнението на селото и от близкия язовир Иваново. 4-ма нейни съселяни обаче загинаха, а стотици останаха без дом и препитание. След отминаване на първият шок, бе потърсена и отговорността за трагедията. И тук за Ваня идва втория шок. Типично по български, по линия на най-малкото съпротивление, бе потърсена вината в кметицата на Бис Златка Вълкова. Не била предупредила навреме, гласяха анонимни обвинения излъчени в национален ефир. Още рано сутринта, Ваня потърси Haskovo.net за да изрази погнусата си от тези обвинения. Още повече, че ги приема лично.

„Това е недопустимо, невероятна лъжа, още по-обидна на фона на тази трагедия“ през сълзи сподели Ваня по телефона. Именно кметицата Златка Вълкова още от 5 сутринта била на крак и явно предусещайки мащабите на бедата, тичала от къща на къща да предупреждава хората за идващото бедствие. „Тя ме помоли, като секретар на читалището, да и помогна“ разправя Ваня. И Ваня с присъденото сърце тръгнала. Макар лекарите да я предупреждават, да не се натоварва физически. Заедно с кметицата, Ваня умолявала хората да отидат при близки в други села. Или поне да се качат на втория етаж или направо на покрива. Убеждавали ги, че дори тревогата да е фалшива, хората нищо не губят.

„В един момент водата почна да приижда. Отчаяно забихме камбаната на църквата. Обаче за мнозина вече бе късно“ спомня си трагичната сутрин Ваня Килова. Към между 7.30 и 8 без 15 часа в понеделник, мощна приливна вълна нахлува сред къщите и на бърза ръка ги потапя до втория етаж. Половината от удавилите се 4-ма души, вероятно са намерили смъртта си докато спят. Критично било и в къщата на Ваня, която се намира в една от най-ниските части на селото. Тя и семейството и тръгнали толкова бързо, че успели да вземат само скъпоструващите лекарства, които предпазват организма на Ваня да отхвърли присаденото сърце. Без които на практика, живота и е невъзможен.

На Ваня нищо повече не и трябва-“Живи сме, детето, семейството“.

Засега поне, жената е намерила повод за благодарност само към двама души. Кметът на Харманли Михаил Лисков, който от първия час на трагедията до сега е неотлъчно на мястото и организира доставката на необходимите храни и дрехи за пострадалите. И най-вече за Златка Вълкова, която била неотлъчно до своите хора ПРЕДИ, ПО ВРЕМЕ И СЛЕД НАВОДНЕНИЕТО. „Много в палатките стоят на топло и нищо не правят. Те двамата обаче се раздават“, твърди жената.

Според нея, плюят новоизбраната кметица защото е от БСП. Както между впрочем и кметът Лисков. „Търсят политически дивиденти

на фона на трагедията, не ги е срам“ категорична е жената с присъденото сърце. Днес тя ще участва в София в няколко предавания по националните телевизии включително и Шоуто на Слави, за да разкаже, наистина от първо лице, каква е истината за Бисер.

Г.Христов

Август миналата година: В двора на вече несъществуващата къща, готова да посреща гости с дъщеря си Радина
Така изглежда Бисер, 5 месеца по-късно
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини