От х:

Днес в x:

Бисер ден втори: Гробище за домашни животни

Ужаси в Бисер

В гробище за домашни животни, почти като в роман на ужасите от Стивън Кинг, се превърна харманлийското село Бисер при оттеглянето на водите потопили селото от близкия язовир Иваново. Заради скъсана дига, вчера селото бе „удавено“, а смъртта си в него намериха 4-ма души. Спасителните екипи и пожарната още издирват телата на възрастно семейство от село Бисер. Техният син днес проверяваше с пожарникарите руините на къщата и обикаляше около селото. Надяваше се на чудо.

Селото се превърна в лобно място и за десетки домашни животни. Телата на коне, крави овце и прасета изплуваха на различни места от гьоловете. Кокошките и други пернати въобще не се брояха. Всички трупове се извозват спешно към най-близкият екарисаж където се унищожават за да се предотврати плъзването на зараза.

Голяма част от евакуираните в Харманли 56 души от Бисер, се върнаха за да видят могат ли да спасят нещо от имуществото си. Както се оказа първите етажи на много къщи още бяха пълни с вода. В по високите части на селото, водата бе само в мазетата. Собствениците я ринеха с лопати.

На място пристигна еврокомисарят Кристалина Георгиева и вицепремиера Цветан Цветанов, който ръководи от вчера спасителните акции. Кристалина Георгиева втрещи присъстващите журналисти с прогнозата, че това не е най-лошото, а то тепърва предстои. Предположението се основаваше на метео прогнозата. При обилните снеговалежи и студ и очакваното рязко затопляне след десетина дни, водата ще бъде още по изобилна. Необходими са специални мерки за да се предотвратят подобни драми като тази в Бисер каза еврокомисаря. Георгиева заяви че ще търси резерви от европейските кохезионни фондове за финансиране на програми за обезщетение на пострадалите от наводненията.

Кристалина Георгиева бе придружавана от вицепремиера Цветан цветанов, който от вчера координира спасителните акции в региона. Двамата впоследствие заминаха за Свиленград, където е наводнен част от града. Малко по-късно през деня към тях се присъедини и президента Росен Плевнелиев, който дойде да нагледа ситуацията от армейски БТР.

Г.Христов

Водния холокост засегна хора и животни
Прасе оцеляло за Коледа намери смъртта си във водите от язовира
Ветеринари извозваха убитите животни към най-близкия екарисаж
Еврокомисар Кристалина Георгиева дойде на място в Бисер. До нея е вицето Цветанов

Майка с дете бяха транспортирани до Свиленград от близко село, с бронирана бойна машина
Обстановката в самия Свиленград, квартал Гебран
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини