От х:

Днес в x:

Сити-път налапва интернета и кабелната TV в Хасково

Алексей Петров и неговата хасковска сянка Георги Ривов. Лятото на 2011-а

След като през последните 5-6 години близката до кмета на Хасково „Сити път” неизменно печели подръжката на уличното осветление, фирмата е на път да установи почти пълен монопол и над интернета и кабелната телевизия в града.

На последната си сесия в петък общинският съвет гласува, без нито един глас против, подробен устройствен план за изграждане на електронна съобщителна мрежа. Тя обхваща 120 квартала (да не се бърка с общоприетото схващане за жилищен квартал, става дума по-скоро за отделни участъци в картата на Хасково) или на практика целия град.

Проектът за изграждане на подземната инфраструктура е на „Технистрой” ООД, стана ясно при обсъждането в комисиите на ОбС . Фирмата е създадена преди по-малко от година – на 14 март 2011 г. Съдружници в нея с равни дялове са „Сити-път” ЕООД и „Ривов електроникс” ЕООД. Управляващ новата фирма е Кирил Проданов, който е шеф и на „Сити път”. Тези данни са от търговския регистър и са публични.

Кои са смущаващите факти при приемането на този подробен устройствен план (ПУП).

Той е одобрен от Експертния съвет по устройство на територията (ЕСУТ) към общината на 24 януари 2012 година. На следващия ден – 25 януари, е обявено предстоящото заседание на общинския съвет, в чийто дневен ред под номер 47 вече е включено и предложението на кмета Георги Иванов за одобряване на ПУП-а.

Тази експедитивност би била за адмирации, ако не бяха няколко съществени факта. Одобрени от ЕСУТ проекти на други интернет компании залежават по бюрата в администрацията от години. Такъв проект на ЕСКОМ например чака повече от 2 години, на Кейбълтел – от 5 (!!!) години.

Нещо повече, дори издаването на скица, на основата на която да се проектира, е отказвано. По този повод ЕСКОМ вече осъди два пъти общината. И въпреки съдебния акт, влязъл в законна сила, кметът отново отказва да издаде искания документ.

За несведущите: редът е следният – първо се издава скица, което се заплаща, следва изработване на проект, чието разглеждане също се заплаща, и едва след одобряването му от ЕСУТ този подробен устройствен план влиза в ОбС за утвърждаване. Тромавата процедура отнема месеци, дори години. За „Технистрой” обаче изглежда такъв проблем не съществува. За девет месеца фирмата е успяла да мине през всички тези процедури и е готова с проект за 120 (!!!) квартала.

Подобен мащабен план на Кейбълтел залежава от 5 години. Защото за едни може, за други не може.

При обсъждането на проекта на „Технистрой” в комисиите към ОбС стана ясно, че е нарушена процедурата, изисквана от закона за устройство на територията. Според закона първо трябва да се публикува в „Държавен вестник” самата заповед на кмета за изработване на ПУП, защото проектът засяга повече от три квартала. После трябва да се обяви в поне един местен вестник, на видно място в сградата на общинската администрация, като и на интернет страницата й. Едва след изтичането на едномесечен срок за възражения, проектът влиза за разглеждане в Експертния съвет по устройство на територията. И чак накрая – в ОбС за одобрение. Нищо от това не е сторено. Освен последното, естествено.

Обяснението – това било инвестиционно намерение, а при тях процедурата била друга. Това със сигурност е инвестиционно намерение, но в докладната записка ясно си пише „Подробен устройствен план – план-схема за електронна съобщителна мрежа”. Въпреки това предложението бе гласувано, както казах – без нито един глас против, макар мнозина от съветниците да знаеха точно за какво става въпрос. Други пък може би не са искали да знаят.

Но ако всички тези законови подробности ви се струват скучни, да минем по същество.

Коя е фирма „Сити път”? След учредяването си през 2006 година тя неизменно печели обществените поръчки за подръжка на уличното осветление в Хасково. Освен това сумите за тази дейност нарастват главоломно – от 50 000 годишно преди появата на „Сити път” сумите набъбват всяка следваща година – 100 000, 200 000, 400 000, за да стигне през 2009-а до чудовищните 757 000 лв.

Казвам чудовищните, защото справката в агенцията по обществени поръчки показва, че парите, отделяни от различните общини за тази дейност през последните години са в рамките на 100-тина хиляди. Конкретно – община Пазарджик – 7950 лв. месечно, или почти 100 000 лв. за година, Ямбол – до 50 000 лв. годишно, община Тунджа (44 населени места) – до 60 000 лева, Елхово – 41 666 лв. Да уточним, че тези пари идват от собствените приходи на общината – тоест от данъци, такси, глоби, продажба на общински имоти.

Последната поръчка, спечелена от „Сити път”, бе преди около месец, а сумата – 375 000 лева, колкото беше и за миналата година. Ако след като изгради мрежата си, фирмата вдига цените за интернет и кабелна телевизия със същите темпове, жална ни майка. При това ще плащаме директно от джоба си, всеки месец.

В Хасково се говори, че „Сити път” е на единия от кметските синове. Самият Георги Иванов в едно интервю отрича това и обяснява, че „Кирчо” (Кирил Проданов – управител на „Сити път” – б. а.) и синът му били приятели, мнозина ги виждали заедно и оттам тръгнала мълвата.

Какво силно и искрено приятелство, наистина.

Другият съдружник в „Технистрой” – Георги Ривов, е собственик на „АидаНет”. Освен това той е близък със сочения за глава на „Октопод”-а Алексей Петров. При посещението на бившия съветник в ДАНС, сега подсъдим, Ривов бе като сянка до него. Засечен от фоторепортерите през лятото на миналата година пред театъра, Ривов понечи да се дръпне настрани, но фотографите вече го бяха фиксирали с обективите си. Както се казва „Късно е либе за китка”.

Самият Алексей Петров пристигна в Хасково първия път миналата година непосредствено след освобождането си от ареста. Той се срещна с кмета Георги Иванов на четири очи. Срещата не беше огласена от общинската администрация по разбираеми причини. По това време бе актуален скандалът със запорираните от „Европът” банкови сметки на общината. След срещата си с градоначалника Алексей Петров заяви пред журналисти, че подкрепя кмета в битката му с фирмата. Петров бе тогава в Хасково като шеф на съюза за стопанска инициатива. При следващото си идване в града малко преди изборите, бе попитан от репортер на Haskovo.net защо той, в качеството си на шеф на организацията на частния бизнес, застава на страната на властта в спора й точно с бизнеса, който си иска парите за свършена работа.

Алексей Петров избягна прекия отговор на този въпрос. Само обясни, че с кмета на Хасково си „сътрудничели по линия на контрабандата”. Вероятно е имал предвид информацията за контрабандни канали, а не участие в тях, инак има си хас.

От всичко казано дотук става ясно, че навярно още тази година подземната инфраструктура на „Технистрой” ще бъде готова. „Кирчо” може да пусне някои от доставчиците в своя канал, а може и да не ги пусне. Ако ги пусне пък, е в правото си да иска наем за това. Какъв ще е той и колко ще струва по това време догодина удоволствието интернет и кабелна, можем само да си представяме.

Интересна е и метаморфозата на кмета Георги Иванов по отношение на изграждането на подземна каналната мрежа за кабелите. През 2009 година той бе категоричен – „Няма да позволя на никой от кабелните оператори да копае в града? Дори да ме вкарат в съда. Край!” Вижте по-долу видео от яростната му реч срещу разкопаването на града. Това обаче става преди „Сити път” да прояви апетит към интернета и кабелната телевизия. Очевидно сега мнението му е коренно противоположното.

Защо?

Тодор Кръшков

Бел. авт. Авторът на този текст е служител на ЕСКОМ, интернет компания. Въпреки това обаче смята, че фактите в материала са изложени точно, обективно и изчерпателно.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини