От х:

Днес в x:

Одрусаха Авеню с глоба заради пушене, заведенията в шах

Голямото кафене над магазин Авеню, на улица Дунав ,бе санкционирано от регионалната здравна инспекция за неспазване на наредбата за тютюнопушене на обществени места. Никотиновата полиция констатирала, че кафенето не е преградено на зали за пушачи и непушачи, въпреки че търговската му площ е много по голяма от 50 квадрата. Под тази квадратура, заведенията не е задължително да се преграждат, могат да избират дали да са за пушачи или непушачи. В случая с Авеню-единственият им избор е да станат изцяло за непушачи, защото чисто конструктивно, заведението не се поддава на разделяне. Първия от втория етаж е отделен с вита стълба, а вентилацията на същинската търговска площ на втория етаж, не позволява преграждане на две отделни помещения. Иначе една стъклена разделителна стена излиза около 3 хиляди лева. Инсталирането на допълнителна вентилация обаче струва много повече.

Заведението е в шах както и сродните му барове и ресторанти в Хасково. От една страна висят глобите и солидни инвестиции, от друга страна всякакви промени ще станат безсмислени от 1-ви юни. Тогава по предложение на правителството, се въвежда тотална забрана за тютюнопушене на обществени места. Всички, независимо от квадратурата, трябва да станат само за непушачи. „Не сме особено доволни от този факт, но поне всички ще бъдем на равни начала“ лаконично коментираха от „Авеню“. Мнението им е споделено от абсолютно всички собственици на големи хасковски заведения, а именно: Докато ние спазваме забраните и губим хора и пари, някакво капанче, вложило минимални инвестиции, обира клиентелата!

Още едно заведение, в хасковският квартал Каменни, отнесе глоба от Никотиновата полиция към РЗИ. Там имало разделителна стена, но нямало задължителните табели, които да указват къде се пуши и къде не. От регионалната здравна инспекция се заканиха, че до края на седмицата ще проверят и ако се наложи-глобят, всички заведения в крайните градски квартали, които до момента са останали встрани от инспекциите. Вече има издадени 6 предписания.

На тел. 038/603 221 могат да се подават сигнали до регионалната здравна инспекция за нерегламентирано пушене или неработеща вентилация в заведение за пушачи. Всяко заведение за пушачи е длъжно да държи на видно за клиентите място този телефон, уточняват от РЗИ.

Г.Христов

Пушачите са основна част от клиентелата на баровете
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини