От х:

Днес в x:

ГЕРБ: Винаги сме искали да помагаме на община Хасково. Те не щяха

ГЕРБ факторите в региона, демонстрираха сплотеност

Партия ГЕРБ в областта винаги е била готова да помага на най-големия град в региона, Хасково. Проблемът бе, че те не искаха. Това заявиха от регионалното ръководство на партията на нарочна пресконференция. Повода бе смяната на областният координатор на партията и анонсирания завой в политиката на ГЕРБ на местно ниво. Новият шеф на герберите, Иво Димов потвърди, че ще търси сближаване с недолюбвания досега хасковски кмет Георги Иванов и за Хасково ще започнат да се случват позитивни неща. „Наистина ще почнат“, вметна и предшественикът му на поста, депутата Иван Петров.

Оказа се обаче, че те нещата са почнали още преди две години. Първата работа на Петров, Христова и останалите ръководни кадри на спечелилата парламентарните избори партия била да отидат на крака при кмета и да му предложат помощта и лобито си в парламента. За две години един единствен път кметът е поканил някой от герберите, за да лобира за Хасково. Това е станало по време на визитата във Виена, за да се засвидетелства твърдото желание на Хасково да разкрие филиал на виенски университет в града. Отишли Фани Христова и Иво Димов и помогнали с каквото можали, и пред австрийските партньори, и пред министъра на образованието. И без да ги молят герберите помагали на Хасково. Фани Христова издейства възстановяване на медицинския колеж. Двамата с Иван Петров и с помощта на замминистър Делян Добрев, върнаха на хасковската ПМГ, собствената и сграда. Фани сама уредила два школски автобуса за общината. После от общината си ги връчили, без да обелят думичка за нея.

„Искахме да помогнем всячески за решаване на най-големия проблем на Хасково – водата. Оперативната програма за наливане на европейски средства приключваше миналата година и поискахме от община Хасково проект, за да понатиснем за него. Общината нямаха готов проект, а само тя може да бъде бенефициент. Ние какво да направим?“, риторично попита Петров. И даде за пример кмета на Свиленград Георги Манолов. С помощта на ГЕРБ той спечелил 30 млн. от европейски проект. „Тепърва ще се види, на кои общини сме помогнали и помагаме “, допълни Иван Петров.

Това, че не помагали на Хасково, не било заради лични проблеми между Иван Петров и кмета. Проблемите били институционални. „Има проблеми с правосъдието, не съм ги измислил аз. И още - не може да пренебрегва местния парламент. Той да му спуска темите, по които се дебатира и да се държи като абсолютна доминанта. Това е отживяло, в 21-ви век сме“, подпали Петров.

Дългите обяснения с многото примери, бяха всъщност отговор на краткия въпрос на Haskovo.net “Ще подкрепи ли г-н Петров, обявената от Иво Димов промяна в местната политика на ГЕРБ?“.

От своя страна Димов обяви, че ще работи с всеки и всички, и винаги ще е на разположение на медиите. Попитахме го дали се надява да спечели за ГЕРБ доверието на хасковлиите, които до края не простиха на предшественика му, че е от друг град. ГЕРБ-Хасково пък бе разгромен на местния и президентски вот.

„Ще дам повече автономия на общинските структури“, дипломатично отговори Димов. Но добави, че при лош изборен резултат след година и половина, ще носи равна отговорност с общинският лидер Румен Данев.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини