От х:

Днес в x:

Общината ще канализира вилните зони с 1 млн лева

Нели Станева

Близо 1 млн лева/981 хиляди лв/ е привлякла община Хасково по Оперативна програма Околна среда на ЕС за прединвестиционни проучвания и анализ на съществуващото ВиК състояние на кварталите Каменец, Кенана, Орфей, Изгрев. Това е първата стъпка към свързването на тези квартали към съществуващата водопроводна система на Хасково и изграждането на канализация за отвеждане на отпадните води към пречиствателната станция. За извършване на строителни и ремонтни работи обаче ще е необходимо кандидатстване за ново финансиране, защото става въпрос за милиони, поясни инженер Налян Гюджен от общината. Извършването на анализа обаче е необходимата първа стъпка. Проектът трябва да завърши до юли. Той се изпълнява от софийските ВАГ и Булпром консулт.

Отскоро 4-те вилни зони са присъединени към територията на Хасково и са в регулацията на града, допълни замкмет Нели Станева. Това налага повишаването на качеството на съществуващата ВиК услуга, което в момента е изключително лошо, допълни тя. По груби данни в 4-те бивши вилни зони живеят 14 хиляди души-Каменец-8 хил, Кенана 4 хил, по 1000 за Орфей и Изгрев.

Проектът е бил спечелен през 2009-та година, но впоследствие е била напълно сменена методологията по която се извършва кандидатстването и отпускане на парите, затова стартирането е отложено за тази година. Средствата се отпускат от Министерството на околната среда и водите.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини