От х:

Днес в x:

Новият спецсъд поема Кинг Конга, Бъбрека и Наско Близнака

Групата на Наско Близнака в хасковския съд, който им наложи постоянна мярка "задържане под стража"

Две хасковски досъдебни производства, разследвани под контрола на окръжната прокуратура, заминават за специализирания наказателен съд в София, който започна работа от днес. Това съобщиха от окръжното обвинение. Новото съдилище приема 80 дела от цялата страна.

И двете преписки са на приключване и заминават за столицата, уточни говорителят на прокуратурата Павел Жеков.

Едното дело е за контрабанда на цигари за 15 млн. лв. от февруари 2011-а, другото – за 96 кг. хероин, заловени през март. По първата разработка е задържан Атанас Атанасов от Харманли, по-известен като Наско Близнака. За арестуването му в началото на март 2011 година съобщи вътрешният министър Цветан Цветанов. От първоначално задържаните 11 души в ареста с решение на окръжния съд бяха оставени четирима - Атанасов, Димитър Мъндев, Тенчо Желев и Димитър Янков.

Групата била следена месеци преди арестите, след като през есента на 2010 в Турция е бил арестуван братът на Наско Близнака със 70 кг. хероин. В разработката са участвали служители на БОП Хасково, подпомагани от американските си колеги от ДЕА.

Другото дело, което заминава за специализирания наказателен съд, е за контрабанда на цигари. На 26 февруари на Капитан Андреево бяха задържани над 3000 мастербокса нелегални папироси за близо 15 млн. лв. Тогава зад решетките се озоваха 8 души. Сред арестуваните бяха хасковлиите Веселин Дичев, известен като Бъбрека, и Петю Тодоров, с прякор Кинг Конга. Според разследващите организатор на мащабната контрабандна схема е грък, живял преди години в Хасково - Йоанис Стратикус, известен като Асоса. Бъбрека и Кинг Конга бяха оставени в ареста с постоянна мярка „задържане под стража“. Заедно с тях наровете търка и Димитър Бояджиев от Свиленград.

При продължилото почти 4 месеца следене на бандата са били използвани 80 СРС-та, казаха от прокуратурата.

Специализираният наказателен съд трябваше да започне работа през лятото на миналата година, но стартът му бе отложен за началото на 2012-а. Той ще се занимава само с организираната престъпност.

Тодор Кръшков

Част от цигарената група при разглеждането на мярката им за неотклонение в Хасково
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини