От х:

Днес в x:

21 °C

2012-а: дори светът да свърши, България ще оцелее

Стоян Михайловски има една епиграма, която може да изчерпи съдържанието на изтеклата 2011 година.

„Бай Петърчо починал. Помолиха ме неколцина

другари негови да му напиша некролога.

Какво да кажа и да пиша, ради Бога?

„Бай Петърчо живееше. Бай Петърчо почина”.

Горе долу така можем да обобщим и българската 2011 година:

„2011-а дойде. 2011-а си отиде.”

Не се случи нищо значимо. Нищо, което би могло да промени живота ни.

Нов президент? Звучи като смяна на изгорялата крушка в коридора. Ако в жилището няма ток, смяната няма абсолютно никакво значение.

Стар кмет на Хасково? Ако светлината в коридора ни задоволява, защо да сменяме крушката?

Третият принцип на термодинамиката (за ентропията) гласи: „В една затворена термодинамична система хаосът може само да се увеличава”.

Този трети принцип сякаш е формулиран специално за България. Каквото и да се случи тук, то има плачевен резултат. Хубавите неща, които се случват в света, не достигат до нас, а лошите сякаш започват тъкмо от нас.

Вдигат кредитния рейтинг на страната, но някой да го е усетил?

Преди време влязох в една банка да направя поредната вноска по кредит. Попитах: „Основният лихвен процент пада. Вие няма ли да намалите лихвата по моя кредит?”

Служителката ме погледна мило:

„И да падне лихвата, то ще е толкова незначително, че няма да го усетите”.

„А когато я увеличихте как усетих?”, попитах.

Служителката ме погледна объркано, но в този момент иззвъня телефонът й. Заподозрях, че си звъни сама.

Но пък от друга страна – какво да каже момичето. Въпросът е толкова дълбоко философски, че опира до „особеностите на националния характер”.

Да поясня какво имам предвид. Предимството на интернет медиите е, че могат съвсем точно да измерят читателския интерес към дадена тема – чрез статистиката. Например заглавието „Хлябът удари лев” привлече няколко хиляди читатели. Обратното – „Хлябът поевтиня предколедно” пък се радваше на едва няколкостотин.

Който може, да го обясни. Аз, както обича да казва колегата д-р Тони Филипов, не съм единодушен.

Но на българина толкова лоши неща са се случили през последните 20 години, че той се чувства зле по навик. И сякаш инстинктивно търси лошите новини, защото смята, че те се отнасят точно за него.

Но понеже ми се иска да напиша нещо по-весело в първия ден на 2012 година, мога да ви открехна как може да не работите. Следете логиката в следния виц:

Дама влиза в магазин за домашна техника и се заглежда в една прахосмукачка. Приближава я продавачът и казва: „Госпожо, тази прахосмукачка ще намали работата ви наполовина”. „Чудесно, отвръща дамата. Дайте ми две”.

Това е панацеята – купуваш си две прахосмукачки, и – шапка на тояга. Те работят, ти си четеш на спокойствие Haskovo.net.

Замалко да забравя добрата новина. Според календара на маите светът свършвал през 2012 година. Да не ви пука. България ще оцелее, защото е поне 100 години назад от останалия свят. Хасковлии пък могат спокойно да притурят още двайсет години към стоте.

Така че – весела Нова година, здраве и късмет!

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 13.05.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Не мислете за нищо, което ви натоварва и избягвайте хора, които ви създават притеснения. Посветете деня си на приятни занимания, за да се разтоварите от стреса. Направите ли го, ще имате спокоен ден в компанията на обичани хора. Други от вас ще се подготвят за гости от далече или сами ще пътуват.
13 май 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Днес ще берете плодовете на усилията от последните дни. Може да възникнат непредвидени ситуации,но с вродената си интелигентност и находчивост ще се справите с лекота. Вземете инициативата в свои ръце, за да сте сигурни, че ще изкарате една чудесна вечер.
13 май 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Днес сте изпълнени с енергия и желание за действие. Захващате се последователно с какво ли не, но успявате да го свършите по-най добрия начин. Затова ви съветвам да използвате момента и да изберете нещо наистина важно за професионалното ви развитие. Ще срещнете съпричастност и доброта, което е добър знак.
13 май 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Имате конкретни планове за този ден и сте твърдо решени да ги свършите, особено ако вече сте били възпрепятствани да го сторите. Добре ще е ако работите съвместно с други хора, които могат да ви бъдат полезни с ценни идеи и съвети. На ваш близък му предстои пътуване, ще ви се наложи да отделите време и за него. Добри финансови постъпления.
13 май 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Чувствате се объркани и се лутате ту в една ту в друга посока. Внимавайте ласкателствата на приближен човек да не ви подведат към необмислени действия. Спокойно можете да избягате от светската суета сред семейството си, което ще ви утеши с непринудеността си.
13 май 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Днес заложете на умението си да общувате. Ще ви донесе възможности за изява на талантите и подготвеността ви. Наред с добрите новини обърнете внимание на здравето си, което може да ви създаде проблеми. Притеснения са възможни и по линия на по-възрастните родители или близки хора.
13 май 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Доверието, с което се ползвате сред колегите си ще благоприятства участието ви в общ проект. Старанието ви е забелязано и в крайна сметка ще се отрази положително на финансите ви. Ще получите предложения, които с времето ще задълбочите в нови позиции. Може би трябва да се ориентирате в тази посока.
13 май 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Прибягвате до изпитани методи, за да постигнете целите си. Нека обаче това не става за сметка на някой, от чиято помощ скоро може да имате нужда. Опитайте се да бъдете в крак с времето, дори ако трябва да пренебрегнете ваши стари прийоми.
13 май 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ако работата ви днес е свързана с контакти, бъдете сигурни, че ще успеете да свършите всичко точно така, както сте го планирали. Радвате се на подкрепата на близките си, които ще ви бъдат от полза със съвети по всяко време. Отношенията ви с любимия човек зависят в огромна степен от вас.
13 май 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Финансовите ви постъпления днес ще ви позволят да си отдъхнете. Разчитайте на приятелите си в евентуален труден за вас момент. Събират ви се доста предизвикателства, но са напълно във възможностите ви. При работа с валута бъдете внимателни. За някои от вас - пътуване в чужбина, или ще сте привлечени от някой, който се връща от там.
13 май 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес сте творчески настроени и съсредоточени в работата си. Сигурни сте в това, което правите и това проличава в добре свършената ви работа. Не се колебайте да използвате познанствата си относно разрешението на сериозен професионален въпрос.
13 май 2021

Хороскоп за Риби

Риби
С професионалният си подход към служебен проблем ще създадете нужната организация и условия за благоприятното му решаване. Не подценявайте качествата и на партньорите си, работете за общите си интереси и живейте в мир със себе си. Не бъдете мнителни, или поне не го показвайте.
13 май 2021
Последни новини