От х:

Днес в x:

Половината школа в областта с безплатен обяд

180 милиона лева за следобедните занимания на учениците от 1 до 8 клас, както и част от обяда им, ще плаща ЕС от 1 януари догодина. Досега тези средства се плащаха от държавния бюджет. Това става по проект на министерството на образованието, по който ще се поемат разходите на така наречените „полуинтернатни групи“, както и част от обяда им. За целта на дете се отпускат допълнително по 427 лева. Това съобщи шефът на инспектората по образование в Хасково Иван Панайотов.

По този проект се обхващат средищните училища, в хасковска област те са половината от всички школа. От 87 училища 44 са средищни – в тях учат ученици от близките населени места. Средищни са почти всички селски школа. В град Хасково те са две - „Христо Смирненски“ и „Васил Левски“.

Досега държавата плащаше част от обяда и разходите за занималнята следобед само на пътуващите деца, както и на учениците до 2 клас. От 1 януари догодина от екстрата ще възползват всички ученици от 1 до 8 клас, които желаят, независимо, че може да са от същото населено място.

Още един мащабен проект в сферата на образованието започва от началото на следващата година, допълни Иван Панайотов. Средствата – 90 милиона лева, също са от ЕС, с тях ще се плащат извънкласните и извънучилищни дейности – клубове, кръжоци. За целта се отпускат приблизително по 185 лева на ученик годишно.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини