От х:

Днес в x:

Общинските съветници в Харманли – без заплати

Наталия Пачеманова

Председателят на общинския съвет, заместниците му, шефовете на постоянните комисии, както и всички останали съветници да не получават месечни възнаграждения. Това ще предложат на следващата сесия съветниците от ГЕРБ в Харманли, съобщиха от пресцентъра на партията.

Освен това герберите настояват в дневния ред на заседанията на Общински съвет Харманли да се включват само точки, които са разгледани от комисиите и имат становища по тях. По този начин ще се прекрати дългогодишната практика на местните управляващи да внасят докладни в последния момент, т.е. в деня на самата сесия, въпреки че не решават спешни и неотложни въпроси.

Друго предложение е задължително във всяко заседание да се включва точка контрол по изпълнение на взетите решения от общинския съвет. Според председателя на групата на ГЕРБ в общинския съвет Наталия Пачеманова през изтеклия мандат съветниците не осъществяваха контрол, както е по закон, защото нямаха достъп и информация за изпълнението от страна на кмета и администрацията на взети от тях решения. По този начин – без прозрачност и на тъмно се сключиха различни договори, като има решения на общинския съвет, които не се изпълниха. Пример за това е договора за депонирането на софийския боклук –не е ясно какъв договор е сключил кмета с правителството и със софийска община и защо не е изпълнил решение на ОбС.

В стария правилник бяха отнети правата на съветниците да внасят докладни, без да са получили писмено становище от кмета на общината. Това ограничение е в разрез със закона, защото именно съветниците осъществяват контрол върху дейността на кмета, а не обратното. Съветниците, включени в председателския съвет решават кои докладни трябва да се включат в дневния ред, а не кметът на общината, мотивират се от групата.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини