От х:

Днес в x:

Евангелисти популяризират Рождество, православните - пас

Импровизираният театър не оставаше без публика

Рождество Христово днес бе онагледено и разиграно от членове на евангелистката църква в Хасково. Неколцина от тях се превъплътиха в актьори и пресъздадоха библейската притча с раждането на Младенеца в пещера край Витлеем. „Пещерата” бе изградена точно пред входа на Дома на Техниката, където се помещава евангелистката църква в Хасково. В пещерата, както си му е редът, бяха всички замесени в този свят момент-Божията Майка, Йосиф, новороденият Исус, че дори и магарето.

Пъстрият декор привлече десетки деца преминаващи през хасковския център. Малчуганите подробно разпитваха за какво е всичко това. Оказа се ,че всяко второ дете има съвсем смътна и често пъти объркана представа за религията. Повечето дори не знаеха имената на участниците в най-важната История за християнския свят. Родители пък признаха, че много много не обясняват тези неща, защото вече „не е много модерно”. Други пък, възпитани като атеисти в недалечното ни минало, пък бяха предали безразличието си към религията на децата си.Театърът обаче заинтригува децата и те поискаха да научат още. За целта Евангелистите имат цветни брошури и книжчици разказващи популярни библейски истории.

Евангелистката църква е най-голямото християнско течение извън трите основни-Католицизъм, Православие и Протестантство. Разрешена е във всички християнски държави независимо, кое от трите течения на християнството следват.

България е в лоното на Източното православие. Любопитното е, че православните свещеници нямат навика, меко казано, да предприемат подобни стъпки за популяризиране и разясняване на вярата. Макар на теория да разполага с много повече ресурси от Евангелистите, държавната религия няма практика да хаби пари за книжки, брошури, илюстровани списания за деца и пр, които да им се раздават безплатно. Такава е практиката в много църкви като Евангелистка, Адвентистка, Мормони и др. Евангелистите дори са известни, че осигуряват финансово подпомагане за по бедни свои членове включително и безплатно образование за децата им.

Православните напоследък са известни с придобиване на скъпи Линкълн-и и лимузини от високопоставените си свещеници.

Г.Христов

Любопитството на децата бързо бе възбуждано
Лимузината на отчето Николай при една от визитите в хасковски
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини