От х:

Днес в x:

200 годишна къща заплашва да погребе деца

Може би най-старата къща в квартал Войнишки, на ул. Юрий Венелин №7, е на път да се срути върху главите на играещи в двора и деца. От 7 години къщата не може да бъде бутната защото част от наследниците не дават. Вчера парчета мазилка и керемиди са паднали на земята на метри от 6-годишният Ерсин и 10 годишният му брат Айдън, които играели с комшийчето Мерт. На сигнала се отзовали Гражданска защита, които единствено оградили с жълта лента сградата. Както се оказва, не можели да направят нищо повече и всеки хвърлил поне един поглед на мястото, разбира защо.

Къщата е в задният двор на частният имот на дядо Айдън Халил. Принадлежи на фамилията му от поколения. След смърта на баба му Хатидже обаче, построената преди "близо 2 столетия" къща, била поделена между няколко наследници. Един от тях, сегашната му племенница Хабибе, не давала да събарят сградата. Когато била строена, наоколо имало само кър, обясняват семейство Халил. Вероятно по сантиментални причини, другите не искали да бутат реликвата. От общината обаче преценяват сградата като опасна и през 2009-та година дават срок, къщата основно да се ремонтира. Това не е сторено и двуетажната сграда продължава да се срива. За последните 2 години са назначени 8 комисии, които дават мнение, че имота е опасен. Наличието му в частна собственост обаче спира разрушаването му.

Сега фамилия Халил твърдо е решена да издейства бутане. Левия край на къщата е хлътнал надолу и това личи най-вече по стрехата. Покривът, макар и с нови керемити пропада. Широки пукнатини пресичат носещите стени.. При евентуално рухване, ще стане беля убедени са близки и съседи. Въпросът е да се вземат мерки, преди това да се случи.

Г.Христов

Къщата изглежда сравнително добре. Но не и отблизо
Къщата се руши от години

Въпреки ремонтите, къщата изглежда все по-зле
Айдън с играещите се дечица
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини