От х:

Днес в x:

Безплатно спасяват зъбките на хасковлийчетата

Д-р Кремена Вълкова/вляво/ анонсира възможностите на програмата

Скъпата технология спасява хасковските деца от развалени зъби в бъдеще. Добрата новина за родителите съобщиха днес хасковски стоматолози, които от началото на октомври поставят безплатно така наречените силанти, върху зъбите на хасковлийчета от 5 до 9 години. Това е най-критичният период за децата, понеже зъбният им емайл още не е укрепнал за да ги брани от микробите проникващи в устната кухина. Силантите на практика гарантират чудесно дентално здраве през целия живот, разбира се при спазване на добра устна хигиена.

Силантите иначе са доста скъпи. Поставянето им на един зъб струва 30 лв. В случая всичко е безплатно заради програма на министерството на здравеопазването. Безплатното поставяне продължава до 30-ти ноември.

Материалът, който наподобява смола, се поставя върху постоянните дъвкателни зъби, като изравнява ямичките в тях. Наблюденията на стоматолозите показват, че именно тези зъби са най-лошо измивани от децата, понеже са по-ниски от останалите, а мъниците нямат още изградени навици за добро почистване. Процедурата е абсолютно безболезнена, продължава около 30 минути, а зъбите могат веднага да бъдат използвани за хранене, без изчакване на определен период.

На всеки 6 месеца стоматолозите препоръчват профилактика, за добавяне на още вещество там, където то се е изтрило. В Хасково услугата изпълняват 5-ма Стоматолози: Катя Делчева на бул Раковски, Габриела Душкова-ул. Ангел Кънчев до Градската градина, Атанаска Банева в ТК 21-век, Милка Колева-пак там и Кремена Вълкова в комплекс Минерал на бул. Раковски.

Кампанията е предприета след мащабно проучване сред 720 деца в Хасково и Харманли. Стряскащите резултати са че 60% от 6 годишните имат кариес, а 12 годишните имат от 3 до 7 развалени зъби в устата си. Всеки четвърти тинейджър на 18 години има поне по 1 изваден зъб.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини