От х:

Днес в x:

ДПС се уплаши от себе си: третото място е първо

Активистите на ДПС са наясно, че победата им идва със загубата на първия тур на изборите

ДПС се уплаши от себе си и издигна младия, 29 –годишен Танер Емин за кандидат кмет на Хасково. Доганистите са се поучили от горчивия урок на миналите избори, когато техният кандидат д-р Честмименов изненадващо отиде на балотаж с Георги Иванов. В деня на втория тур из Хасково се понесе мълвата „Турците идат!” и всичко живо се юрна да гласува. В резултат на етническия вот Иванов спечели убедително, а като следствие ДПС изхвърча от властта. Дотогава имаше заместник кмет, но след 2007-а вече нямаше. Иванов не прощава на опонентите си.

Шефовете на доганистите този път са отчели опасността да спечелят второто място на 23 октомври и да отидат на балотаж. Затова - за всеки случай, издигат слаба кандидатура. Да не обиждаме момчето – може да е кадърно и свястно, но за някои неща просто е необходимо време. И популярност, каквато Танер все още не притежава. В този смисъл ДПС го ползва за жертвено агне за постигане на собствените си цели. А целта им е да влязат в управлението. Парадоксът е, че влизането във властта за тях минава през загубата на изборите.

Хасковлии доказаха неведнъж, че предоставят на други да им избират управниците. „Другите” са корпусът от платени наемници в „Република”, дисциплинираните жители на турските села и няколкото квартала на Хасково. През това време българинът лови риба, бере гъби или вари лютеница. После се чеше по врата и си вика: „Какво стана?”. Ами какво да стане...

Целта на доганистите на тези избори е третото място. После следва привичният им и обикнат похват – пазарлък. За заместник кметско място, за позиции в администрацията. Извиването на ръцете на политиците в седмицата преди балотажа е по-лесно от улавяне на шаран в рибарник.

Всъщност няма нищо по-естествено от това Хасково да има поне заместник кмет турчин. Просто такава е етническата мозайка на населението в общината. Но не бива да е от ДПС. Защото шефовете-доганисти не се вълнуват от проблемите на етноса, а от интересите на неколцина онбашии – Искендер, Атаман, Исмаил и компания.

А националистическите лозунги „България над всичко!” са повече от вредни. Няма лошо България да е „над всичко”, но все пак и под нея трябва да има нещо. А това „нещо” е разум и прагматизъм. Човек може да отрича всичко, но не и реалността, ако не иска реалността да го отрече.

Така че ДПС раздаде картите и чака играчите на масата. Предстои да видим кой ще е партньорът им.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини