От х:

Днес в x:

Фаталните 13 искат Хасково. В земеделието се съдят заради мотопистата. Преглед на регионалния печат

"По казуса "Мотописта": Долара съди Дора за отстраняването си", водещо в "Новинар Юг". На 4-ти октомври е делото в Хасковския административен съд, в което Йордан Атанасов-Долара съди шефката на областното земеделие Дора Ангелова за отстраняването си като шеф на общинска служба "Земеделие". До отстраняването се стигна след като се появиха съмнени,я че е променено предназначението на терена на който бе построена хасковската мотописта. Долара обяснява, че е представил документи от които се вижда, че това било земеделска земя 4-та категория, а начинът на ползване е мотописта. Били представени всички документи за това от периода 93-95-та година. Там се провеждали състезания с бъгита, а член на оргкомитета е бил бившия шеф на хасковското МВР Атанас Атанасов. Долара смята че отстраняването му е неправомерно. Шефката на областната служба Дора Ангелова пък смята че жалбата в съда не отменя нейната заповед и до приключване на процедурата, Йордан Атанасов остава отстранен.

"На 3-ма първолаци-двамата сиромаси" чело на вестника. Заключението е извадено от цифрите на подалите молби за еднократна помощ за дете първолак в размер на 350 лв. Те били 561 при 896 първолаци от Хасково. Миналата година подалите молби за помощи са 707. Условието за получаване на еднократната помощ е доходът на член от семейството да не надхвърля 350 лв.

Точно с презумпцията, че ще ги смятат за сиромаси или аутсайдери, много българи не ходят в социалното да си взимат полагаемите си помощи, докато ромите например, нямат нищо против този си статут и цоцат ли цоцат. Всъщност на второ четене нещата със сиромасите не стоят така. Помощите не са за бедняци. Вечно обвиняваната за какво ли не държава е решила да бъде отговорна по някакъв начин към българските семейства ангажирани с образованието. По логиката на вестника, майките студентки които прибират 2880 лв за раждане на дете и над 6 хиляди за близнаци, трябва да са изпаднали, социални аутсайдерки.

В категорията "сиромах" трудно можем да впишем едно да речем едно 4 членно семейство с двама работещи родители, които взимат средната работна заплата за страната. Тези 1100-1200 лв разхвърляни на 4 души правят доход под 350 лв и децата им имат право на помощ. Но заради етикета "Сиромаси" хората се срамуват да си взимат парите. Всъщност социалните помощи за образованието са едни от малкото навременни и донякъде адекватни в родната ни социална система.

"Търсят тракийско съкровище край Великан". От понеделник археолози започват да търсят тракийско съкровище край Димитровградското село. Поне са наши археолози, от хасковският регионален исторически музей. Иначе района около Димитровград се превърна в магнит за знайни и незнайни светила на родната археологическа наука, които копаят, без точно да знаят какво точно търсят. Затова и намереното обикновено ги изненадва и ражда направо филмови сценарии.

"Игнатов сяда на кръгла маса в Хасково", на стр.2. По време на визитата си за откриване на медицинският колеж, Игнатов бил засипан с въпроси за новото учебно съдържания. Затова в първата десетдневка на октомври ще дойде да обясни подробно. Местните педагози са изразили категоричното си мнение, че в изработването на учебна програма трябва да участват само дейставщи учители.

"Стефан Димитров водач на листа". НЕискащият да бъде отново кмет на Димитровград, Стефан Димитров е водач в листата на коалицията си "Да за Димитровград". Тя се надява на 13 съветника в тамошният местен парламент. На второ място е претендиращата за градоначалник Катя Панеива. Дамата демонстрира впечатляващо самочувствие и смята, че няма конкуренция на изборите за кметското кресло. Към него между другото протяга ръка и бившият Димитър Хаджииванов, който оставил много несвършена работа от предишните си мандати.

"Румен Дунев се държи като синчето си Енрико". Думите са на организаторът на хасковското рали по улиците на Орфей, Иван Бакърджиев. Понеже Дунев не успя да спечели гонката, в която той стартира първи, се посипаха обвинения към организаторите-че имало фалстарт, че пистата била прашясала, че позицията на Дунев не била добра и прочие. Разочарован от критиките, Иван Бакърджиев обмисля от следващата година да отсвири провеждането на писта "Затворен маршрут" в Хасково.

"13 кандидати да управляват Хасково, ДПС също в интригата", водещо в "Хасковска Марица" Мераклиите за кметския стол стигнаха фаталния номер. Най-колоритната кандидатура сред тях е на 29 годишния Танер Емин от ДПС, ръководител на младежката структура в областта. ой е и водач на листата, като след него са старите "кримки" Мехмед Атаман, Мюмюн Мюмюн, Себахтин Исмаил, Телят Хасан и др. Бизнесменът Стойчо Ганашев пък  ще води листата на РЗС на предстоящите местни избори.

И пак в графата избори 2011: Атакисти напускат паритята, отиват във ВМРО-БНД. До вотът ще има още много политически салта.

"Режат въздушните мрежи"-чело на вестника. Въздушните мрежи над града предстои да бъдат принудително премахнати. РДНСК са готови със заповедите. Държавната структура е форсирана от закона за електронните съобщения и закона за устройството на територията. Те забраняват въздушини мрежи в населени места с над 10 000 души население. В същото време обаче местната власт мотае всички проекти за прокарването на кабелите под земята или измисля космически такси за прокопаване. На фона на цените на услугите интернет, телефон и кабелна телевизия в Хасково, исканите такси са такива, че все едно данакът ви Общ доход, да е по-голям от заплатата. Лудост. В резултат, операторите нямат полезен ход и като нищо може да се стигне до премахването на мрежите. Което ще рече че абонатите остават без интернет и кабелна. Каквото и да се прави в България, потребителят винаги е прецакан.

"Пробутват мухлясъл хляб в Пчелари". Пчелари е село в стамболовско, населено предимно с пенсионери. На възрастните потребители са били предлагани атрактивни цени за хляб вотро качество и пакетирани стоки с изтекъл срок на годност. Търговците, пътуващи с микробус, били спипани от полицията и Агенцията по храните след сигнал на хора от селото.

"Отарашиха магазин със СОТ" водещо на крими страницата. "Сити Маркет" на улица "Градинска" в Хасково е бил окраден въпреки че е бил охраняван със СОТ. Неизвестен апаш изкъртил в неделя алуминиевата врата и задигнал метално чекмедже с 50 лева. Когато охранителите пристигнали, всичко вече било свършено. Да изчезнеш за 60 секунди.

Това бе по-важното от днешната преса

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини