От х:

Днес в x:

Гроздето сладко и дребно, ракията - скъпа

Стартира гроздобера

Не особено добра реколта на грозде се очаква в хасковско през тази година, признаха стопани от различни краища на областта. От днес стартира официално гроздобера в Свиленград, Ивайловград, Любимец, Харманли, а от утре 18-ти септември е разрешен гроздоберът на мерло в Хасково и Минерални бани. Най-късно ще се започне в Тополовград, където валя най-много през това лято.

Иначе горещото време над по-голямата част от областта създаде впечатление за силна реколта. „Да, гроздето ще има висока захарност, но заради липсата на дъжд ще е дребно. Следователно ще има и висока киселинност“ коментира едрият производител Кольо Грозев от Харманли. Той гледа 3 хиляди декара, предимно мерло. Очаква по 500-550 кг на декар. Макар винпромите още да не са тръгнали официално из региона, слуховете вещаят ниски изкупни цени - между 40-50 ст на килограм грозде. Много ще зависи от качеството.

Следят се два показателя - захарност и киселинност, уточняват от местната агенция. За различните сортове изискванията са различни. За мерлото се търсят 24-26 захарни градуса и не повече от 6-7 микрограма на литър киселинно съдържание.

Очакваните колебания в тези стойности ще обезцени родното грозде, опасяват се по-дребните производители. „Винпромите ще ни обявят за второ качество за да ни изкупят евтино. После ще кажат, че заради слабата реколта внасят грозде и ще повишат цената на спиртните напитки“, убедени са стопани от стамболовско и харманлийско. По селата още от сега се надъхват или да изнасят за гръцко или всичко да го варят на ракия, но не и да продават на загуба.

Със заповед на кмета на община Хасково, утре стартира беритбата и в Хасково. Първо ще е мерлото, на 20-ти септември почва памида. Червеният мискет е на 23-ти, а най-късно се бере Каберне совиньон - 1-2 октомври.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини