От х:

Днес в x:

Ретропарад: Колата на Брежнев, колата на кмета, колата на соц-а

Триумф на 60-те: "Опел" и "Ягуар" събраха най-много зяпачи

Тазгодишното изложение на ретро автомобили в Хасково предложи уникални модели от последните 50 години, констатираха зяпачи на централният площад "Свобода". Макар да нямаше автомобил, произведен преди 50-те години, докараните марки задоволиха вкусовете на маниаци и публика. Сред тях имаше и култови модели. Като огромната „Чайка” модел 1974-та година. Колата била замислена през 1958-ма година специално за да се возят в нея съветските държавни ръководители. Моделът от 74-та година е обслужвал съветската политическа прослойка от времето на Брежнев. За целия период на производство са пуснати в употреба само 3179 „Чайки”, като твърде малко от тях са запазени до днес.

Много погледи събираше и крещящо жълт модел на "Опел", който имаше съвременен дори леко футуристичен дизайн. Оказа се обаче, че моделът е от 1969-та година. За времето си е имал революционен вид. Приликата му с някои съвременни модели на други марки пък само доказва, че всяко ново нещо е добре забравено старо. Колата е в перфектно състояние, похвали я собственикът Таньо Желязков от Пловдив.

В „уникално перфектно състояние” както се изразиха водещите, пък бе сребрист Ягуар от 1968 година. Гордостта на британската автомобилна индустрия от 60-те години изглеждаше като току що изваден от завода. 6 цилиндровият мотор с 4 скорости осигурявал за времето си отлична бързина и мощ. Двуместното спортно бижу било готово да тръгне на секундата, похвали го среброкос мъж до него. Оказа се, че той не е собственикът, а това бе може би единствената кола, под чийто стартов лист нямаше име или град. „Това е колата на кмета” обясниха ни кратко. „Ягуарът” спечели специална награда за уникален ретро спортен автомобил.

Веднага след него, специалната награда на журито, за социалистически автомобил №1, получи Трабант 600 модел 64-та година, собственост на Никола Паунов, който, без изненада, се оказа родом от символът на строя- Димитровград. След приключването на утешителните награди, бе обявено и главното класиране. В клас 46-60-та година №1 стана британският автомобил „Райли” модел 53-та година, който бе най-старият автомобил докаран на изложението. През 70-те и началото на 80-те години, за най-добър ретро автомобил бе обявен "Фолксваген Голф 1".

Голямата награда на хасковското автомобилно ретро изложение, отиде у автомобил с име….. на шевна машина. Това бе старата английска марка Сингер, която поне по транскрибция на български звучи също като най-старият/от 1850-та година/, най-голям и успешен световен производител на шевни машини, американска компания със същото име. В действителност „ Singer Vogue” е отличен британски автомобил проектиран и създаден от началото на 60-те години. По традиция, добре запазени, тези модели печелят престижни награди в почти всички ретропаради.

На хасковският, конкуренцията не бе никак малка-съревноваваха се 55 автомобила от цялата страна.

Собственикът на "Сингер"-а Иван Неделчев от Пловдив получи купата на кмета Георги Иванов, самият той изтъкнат колекционер и собственик на много ретро автомобили.

Г.Христов

Ягуарът на кмета предизвикваше най-много любопитство отвън и отвътре

Руската "Чайка" повече прилича на танк

Райлите на Кирил Савов от Варна взе награда в класът на най-старите автомобили

Победителят, британският "Сингер" оставя усещането за класа

Варбург
..и Трабант, пък навяваха носталгия
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини