От х:

Днес в x:

Уникален красавец от заводите на САЗ чака своята премиера

    Точно копие на Mercedes SSKL от легендарната серия SSK, произвеждана от 1928 до 1932 година, от немския автомобилен гигант Mercedes-Benz, чака своята премиера в Сусамските автомобилни заводи.
    Репликата изработва Кирил Николаев. Тя е на модел, произведен през 1930 година, снимката на който виси на една от стените в студиото му в село Сусам.

    „Тази кола ми е харесала отдавна, но сега дойде времето да я направя. Не мога да си я купя, защото няма цена. Преди около 10 години една такава е продадена за 12 милиона долара. Сега вече тези коли никой не ги продава, защото са изключителна рядкост. Оригинални коли от точно този модел -SSKL вече няма. Били са произведени три, но са унищожени. Вече всички са реплики. Но те са направени с части от оригинални коли, а моето копие е абсолютно самобитно“, обяснява автомобилният гуру.
    Изключителните характеристики на оригиналните автомобили SSK и многобройните успехи в състезания ги превръщат в един от най-високо ценените спортни автомобили за своята епоха.

    SSKL е блестящият акцент на легендарната серия S, която трябва решително да оформи имиджа на марката Mercedes-Benz. През 1934 г., три години след дебюта на SSKL идва време продуктовата гама на Daimler-Benz да бъде променена.

    Тази машина е истинска легенда. Печелила три пъти легендарното автомобилно състезание Миле Миглия /Mille Miglia/.

    То се провежда 24 пъти в Италия, в периода от 1927 до 1957 година. В превод името означава 1000 мили.

    Състезанието се провежда по открит за движение и на други автомобили маршрут Бреша-Рим- Бреша, като през годините маршрутът минава през различни градове и варира от 1512 километра до 1830 км. В него участват едни от най-великите пилоти по това време.

    През 1931г. е първото от общо три състезания,които са спечелени от чужденец с произведен не в Италия автомобил. Първата такава победа е за германеца Рудолф Карачола именно с Mercedes-Benz SSK.

    По колата в Сусамските автомобилни заводи всичко е направено от нулата -шасита, предни мостове, следвани са стари оригинални чертежи. Отнема на майстора година и половина да я направи. Всъщност сега Кирил Николаев прави втори опит. Първият модел развалил, защото не му харесало как са се получили определени детайли.

    „Не отговаряше толкова близо на оригинала и някои неща ме дразнеха. Затова направих модела наново. Аз нищо не поправям, каквото не ми харесва-хвърлям го и започвам отначало.“

    Страстта му към старите коли и това да излизат моделите изпод ръцете му, идва още от дете. Откъде точно се е запалил не помни.
    Със сигурност обаче ще запомни първата поява на своя Mercedes SSKL, която предстои. Първото представяне на красавеца ще е в категорията „Елеганс“ на конкурс в Казанлък в края на месец юни.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (11)

    • 1
      А сега само велосипед-ист-че-та :))
      • Ху
        Хулиган
        45 0
        10:59, 6 юни 2021
        Браво Морски! Уби всички тенекеджии! Майстора си е майстор! Супер изглежда машината! Респект!
    • 2
      За
      запознат
      33 0
      10:42, 6 юни 2021
      Преди повече от 50 години Кирчо не излизаше от гаража на Николай Желев - Пенкилера /лека му пръст/ , най- добрия автомонтьор на СБА първия , който заработи с елктронната система "Елкон". От него научи много неща по автомобилите и после когато порасна голям , си отвори собствен гараж, в който започна да възстановява само стари автомобили от преди 44 година. От тогава досега през ръцете му са минали най- добрите реставрирани автомобили в страната.В България няма по-добър майстор на стари автомобили.
      • Бай Илия Тенекеджията :))
        .......
        А самия Киро беше приет без изпит във Военно-Морското Училище "Н.И.Вапцаров" + спечели националното първенство по корабо-моделизъм ....
        ....... Затова е Морския :)))
        ........
        Сина на комшийката му Баба Танаска, чичо Любо беше Капитан от БМФ и караше американски автомобил :))
        .......
        Сега само мишки :))
    • 3
      00
      007
      5 -22
      11:51, 6 юни 2021
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
    • 4
      На
      Наско
      15 0
      15:41, 6 юни 2021
      През 1984 г. работейки в СБА "Пътна помощ" ,от Димитровград Кирил бе купил една ретро кола под един дръвник .....докъто я натоварим и докараме до гаража/ тогава в Хасково/ , от нея изпадаха почти всички дървени части ....остана само скелет силует на кола. само след година и нещо -бе като от завода .
    • 5
      См
      Смока
      12 -3
      15:46, 6 юни 2021
      Сусамци чакат само да я завърши и ще му я откраднат без да им мигне окото! В Сусам никога не се спи!!!
    • 6
      Този не беше ли зет на подмола
    • 7
      Са
      САЗ
      5 -4
      18:41, 6 юни 2021
      Сусамски автомобилен завод - добро хрумване на авторката.
      • Су
        Сусам
        16 0
        20:22, 6 юни 2021
        Не е хрумване на авторката, така се казва сервиза.
    Последни новини