От х:

Днес в x:

Ирена Узунова: Кметът спретна фарс с мотопистата

Ирена Узунова

- Госпожо Узунова, влязохте в голям конфликт с кмета за мотопистата - митинги, затваряне на пътища, речи. Обвиняват вас за проваленото състезание по мотокрос.

- Аз не съм в никакъв конфликт с никого. Състезанието не е забранявано. Забранен бе достъпът до републиканската пътна мрежа, защото е опасно и може да станат трагични инциденти. Понеже въпросът се политизира, нека кажа: сълзите нямат цвят. Достатъчно почернени семейства, стига толкова!

- Откъде всъщност започна всичко с тази мотописта? И защо нещата ескалираха дотук?

- Добре, да започнем отначало. На 23 август шефът на Областното пътно управление Живко Боговски изпраща писмо до кмета Георги Иванов с копие до мен. Ето документа. Ден преди това кметът е поискал писмено да му разреши достъп от републиканската пътна мрежа до мотопистата. Шефът на Пътното му отговаря, че не разрешава достъпа по двете отклонения от пътя, защото са опасни. Пътният шеф пише още, че те са изградени незаконно и следва да бъдат затворени. Дори приканва кмета да вземе незабавни мерки да го стори. И още – „следва да имате предвид, че до премахването на тези връзки при възникване на ПТП отговорността ще бъде изцяло на община Хасково”. Освен това в писмото си Боговски сочи алтернативен маршрут – селскостопанския черен път от кръговото до пистата.

- А защо толкова се настоява точно за тези две отбивки?

- Нямам представа. Оставам с усещането, че просто се търси конфликт на всяка цена. Макар в резултат да се получи истински фарс. След като започнах да се интересувам от този обект, попаднах на редица документи, които направо ме изумяват.

Ето например протокол от заседание на общинската комисия по транспорт с председател заместник кметът Кирил Керанов. В комисията са още шефът на „Екопрогрес”, служители на общината, на областното пътно управление. Заседанието е от 25 август. И ето какво пише за тези две пътни връзки към мотопистата: „Комисията (...) не разрешава достъп до републиканската пътна мрежа”. (Документът е публикуван по-долу).

Но изумителното е друго. Същия ден кметът издава заповед до РПУ Хасково за охрана на състезанието, в която се мотивира, забележете, с решение на същата тази комисия, която е забранила двете пътни връзки (и този документ е публикуван по-долу).

Просто нямам думи да го коментирам. Кметът или нагло лъже, или чете по странен начин – както му харесва и взема желаното за действително.

И ето какво се получава – всички му казват, че тези две отбивки са опасни – и Пътното, и КАТ, и собствените му подчинени от общината, но той продължава да настоява на своето – не, оттук ще се влиза и толкоз! Защото аз съм казал!

Не е ли невероятно?

Да правиш такива фарсове, рискувайки живота на хората! Наистина нямам думи.

- А защо забранихте линейките и пожарните за състезанието?

- Ето пак. Нищо не съм забранила. В това същото писмо, в което се заповядва на началника на РПУ Хасково да охранява състезанието, се нарежда той да осигури линейки, пожарни и т.н. Шефът на РПУ Хасково Николай Бакържиев обжалва пред мен тази заповед като незаконна и неизпълнима. Той не може да нарежда нищо на Бърза помощ, нито на пожарната. Освен това охраната на спортни състезания става по особен ред, регламентиран в специален закон и началникът на РПУ-то няма как да го наруши. Затова поиска от мен аз да отменя тази заповед на кмета, което и направих. Съгласувано, впрочем с министъра на МВР. Това бе изтълкувано от кмета като забрана за линейки, пожарни и подобни глупости. Както казах, този човек просто не е на себе си.

- Когато избухна скандалът с мотопистата, в града се заговори, че в нея инвестират криминално проявени лица. Това вярно ли е?

- Не бих могла да кажа. На този въпрос може да отговори единствено кметът. Аз мога само да кажа, че според доклада от комисията, която пратих да провери обекта, там са установени криминално проявени лица с животински и цветни прякори, добре известни в Хасково. От първия са снети обяснения, той е казал, че е там „да помага”. Изобщо на тази площадка е имало доста „помагачи”. Имало е и работници на „Екопрогрес”. Те обяснили, че са там по заповед на директора. От Инспекцията по труда потърсили шефа Коста Сарджев да представи някакви документи, но той изчезнал, а малко по-късно негови хора занесли болничен лист. Ей такива работи. От РДНСК така и не са успели да установят кой е технически ръководител на обекта, който е задължителен за обекти от 6-та категория. А техническият ръководител е лицето, което трябва да се грижи за безопасността. Един „помагал”, друг „го пратили шефовете”, въобще – махленска работа.

- А как би трябвало да се строи подобен обект според правилата?

- Е, тези неща са описани в законите и наредбите. Прави се проект, обявява се сметка за набиране на дарения, комисия от спортното министерство трябва да приеме готовото съоръжение. Аз питах – от министерството на спорта ми отговарят, че при тях няма регистриран такъв обект – мотописта „Хасково”. Тогава какво е онова там? И всичко около тази писта е такова – мътно, тайно, и в крайна сметка незаконно.

- Въпреки това обаче се прави нещо за Хасково. Дори да инвестират хора от криминалния свят, какво от това, след като то остава за града?

- Чух тези приказки – няма значение кой го прави, нали е за града. Не съм съгласна с това и ще кажа защо. Не знам коя майка в този град би била щастлива, ако детето й се радва на нещо, направено с мръсни пари. А мръсните пари са пари от наркотици, от измами, от грабежи, от убийства. Тези пари идват от смъртта и страданията на други деца и други хора. С какво сърце да им се радваме?

В целият цивилизован свят подобна философия е неприемлива.

- А с такива пари ли се прави мотопистата?

- Не бих могла да кажа. Това е работа на други органи, нека те да го установяват. За мен си остават подозренията – фактът, че бе грубо погазено решението на ОбС за публичност на даренията, означава, че нещо се крие. Предстои да видим какво е то.

- Не можем обаче да избягаме от политиката. Това не беше ли натиск от ГЕРБ върху кмета заради изборите?

- Политиката тук няма нищо общо. Аз не се кандидатирам за никакъв пост на тези избори. Ще повторя това, което казах в началото – сълзите нямат цвят. Стига почернени семейства.

- Мнозина пък казват, че е било провокация от кмета, а вие сте налапали въдицата?

- Аз направих това, което ми диктуват задълженията и съвестта. Не можех да оставя там да станат, недай Боже, трагични инциденти, заради кефа на някой си, който се инати да е на неговата. Пак бих постъпила по същия начин дори да знам, че е провокация, ако от това зависи животът на хората.

- Кметът заяви вчера в тв ефира, че имал сигурна информация, че ще бъде застрелян преди изборите.

- Е, какво да коментирам? Това е претоплена манджа. На миналите избори нали пак го застрелваха?

Интервю на Тодор Кръшков

Писмото от шефа на Пътното от 23 август, с което се забранява използването на двете отбивки
Краят на същото писмо от Пътното
Протокол от заседанието на комисията по транспорт при общината
Втората част от протокола на комисията по транспорт
Заповед до РПУ Хасково, която се мотивира с горното решение на транспортната комисия в общината. С тази заповед се нарежда на началника на РПУ да осигури линейки и пожарни, което той не може да направи
Писмото от началника на РПУ Хасково Николай Бакърджиев до областния управител, с което се иска отмяна на кметската заповед
Втората част от писмото на шефа на РПУ Хасково
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини