От х:

Днес в x:

Селата се натискат за шофьорски книжки, късат ги на поразия

Напливът на мераклии за книжка не секва

Масиран наплив на кандидат шофьори от селата отчитат хасковските автоинструктори. Общият брой на курсистите не е намалял особено, но близо половината записващи се на курс, са от малките населени места в областта. Голяма част от тях са от села с преобладаващо турско население. Това води пък до сериозно повишаване на процента скъсани на теоретическите изпити, показват и протоколите на ДАИ-Хасково. Много кандидатите се явяват по 2-3 че и повече пъти на листовките. Тазгодишният рекордьор е дама с 5 явявания, последният път, за щастие, успешно.

Повечето от кандидатите нямат проблеми с практическият изпит, взима се от раз дори и от тези, които са срещнали проблеми с теорията.

Освен проблеми с езика , основната причина за високият процент скъсани или недопуснати до изпит, е и затегнатия контрол. От началото на годината ДАИ стриктно инспектира провеждането на теорията в автошколите. Ако курсист отсъства в първите три дни от 1-седмичната подготовка, му се пише нула и въобще не се допуска до изпит. За останалите дни му се полагат не повече от 30 % отсъствия. Затова много от кандидатите, които са нямали възможност да пътуват до града в часовете по теория, искат от автоинструкторите индивидуални часове за да наваксат с присъствието.

Другата причина за „сечта“ е видеонаблюдението на теоретичният изпит. Дори и инструкторите признават, че мярката пресича успешно всички опити за шикалкавене.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини