От х:

Днес в x:

Търговец: Количките ми стават втора употреба след напускане на магазина

Търговецът обяснява колко е амортизирана за ден бебешката количка

Закупена стока от хасковският детски маркет „Пепи“ са превръща във втора употреба, веднага след напускане на магазина. За това съобщи самият търговец, мотивирайки отказа си да замени продадена от него стока, която се оказала непригодна за купувача.

Случаят е следният. На 20-ти април семейство Душкови купува лятна бебешка количка за около 100 лв. След 300 метра возене до дома обаче, едрото за възрастта си бебе показва видима нервност, не стои удобно облегнато и не се движи свободно. При опит за разходка вечерта, отвръща със силен рев на опита да бъде поставено в количката.

На следващият ден, семейството отива отново в магазина и моли търговецът да замени продукта с по-широка количка, на не по-малка стойност. Фамилията няма претенции за модела и фирмата. Готово е да доплати, ако продуктът се окаже по-скъп. Търговецът обаче категорично отказва с мотив, че по гумите има следи от вървене и са изтрити. Сравнява ги с гумите на количките изложени на витрината и заключава-не са същите. Единственият вариант стоката да се върне е купувачът да плати за нови гуми на цена 10 лв едната. Количката има 4 двойни гуми. "Иначе аз трябва да ги плащам от джоба си" сви рамене той.

Казусът илюстрира омагьосаният кръг наречен закон за защита на потребителите, който спокойно може да претендира за най-често изменяния закон в последните години. От една страна член 112 постановява, че

"При несъответствие на потребителската стока с договора за продажба потребителят има право да предяви рекламация, ..... като може да избира между извършване на ремонт на стоката или замяната й с нова".

Количката е бебешка, но не върши работа за която е купена и това е несъответствие, разсъждава купувачът.

Като че най-близко до конкретния случай е член 55-ти, който регламентира, че в рамките на 7 дневен срок купувачът може да се откаже от покупката без да дължи обезщетение и без да посочва конкретна причина. Ако обаче няма влошаване на качествените характеристики на продукта. Тук е и разминаването. Търговецът твърди че качествените характеристики са влошени, купувачът недоумява как 300 метра по асфалт водят до това. На въпрос на Haskovo.net как след еднодневна употреба, качествените характеристики могат да се влошат толкова много, търговецът, отговори: Питайте Бертони /производителят/. По думите му, количката може да бъде тествана само в магазина. Стъпи ли на пътя, става втора употреба. Гаранцията пък е само за техническа повреда или конструктивен недостатък.

Естествено, тези подробности се изясняват, когато се стигне до връщане на стоката.

Повсеместна практика в хасковските магазини е да се заменя стока, включително дрехи и обувки, ако се окажат впоследствие неудобни за потребителя. Обикновено това става в рамките на 1 ден след покупката при показване на касова бележка. Презумпцията е, че не винаги неудобствата се усещат на пробата, а в случая с количка-можеш да нямаш бебе под ръка. От друга страна пък, трябва да тестваш реакциите му в реална ситуация.

От комисията за защита на потребителите отговориха, че конкретно в закона няма текст, който да регламентира смяна на стока. Член 124 обаче гласи

„При предявяване на рекламацията на стока потребителят може да претендира за възстановяване на заплатената сума, за заменяне на стоката с друга, съответстваща на договореното“

Както обаче изясниха вещи в подобни спорове експрети на Федерацията на потребителите, този член се тълкува в смисъл ако има повреда или технически недостатък. Образно казано, купувачът има повече шансове да иска смяна ако СЧУПИ колелото и каже ЧЕ СЕ СЧУПИЛО, отколкото да претендира за някакво неудобство.

Изводът за хасковският потребител е-три пъти мери, един път купи. А както се оказа защитата им се основава на принципа-проблема на давещите е на самите давещи.

Г.Христов

Сравняване с количките на витрината
Сериозно увредените гуми отблизо
В "Пепи" не се съгласиха с обвиненията-купувачът си бил виновен сам
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини