От х:

Днес в x:

България с 3 уникални стадиона

150 милиона евро ще струва изграждането на проект “Розата“

Тази вечер в „Гранд Хотел София” на пресконференция бе представен грандиозният проект за изграждане на 3 нови стадиона в България.

На събитието присъстваха основният радетел за проекта Христо Стоичков,  министър-председателят Бойко Борисов, министър Росен Плевналиев, министър Свилен Нейков, главният архитект на София Петър Диков и ключовите трима испански инвеститори, представители на чуждите компании, които ще градят новите съоръжение.

Най-големият проект за изграждане на нов национален стадион се казва „Розата” и ще съчетава чудесни условия за спорт, бизнес, отдих и забавление. По план той ще се бъде изграден в квартал „Враждебна” до летище „София”, а площта на съоръжението ще бъде 250 000 квадратни метра. 150 милиона евро ще струва цялостното завършване на проекта за нов национален стадион. За уреждане на всички административни документи и процедури ще бъдат необходими общо 18 месеца или година и половина. Строежът на самия комплекс ще отнеме 4 години.

В Пловдив идеята е да се построи 25 000-хиляден стадион, който да бъде мултифункционален. До футболния терен ще има писта за лека атлетика, тенис коротве, молове и бизнес части. Входът на стадиона, самата арка на входа, ще бъде на същото място, за да се се пази архитектурната стойност на стадиона и символиката на старото съоръжение. Покрив ще покрива целия стадион и прилежащите части, където ще бъдат отделени тенис кортовете, пистата за лека атлетика и бизнес частите. Старият стадион ще бъде съборен и на негово място ще се вдигне модерното съоръжение. Цялостният проект ще бъде представен още веднъж под тепетата, за да бъдат запознати местните управници с всички детайли около проекта.

Третата идея е за изграждане на чисто нов стадион „Септември”. Той трябва да бъде с капацитет от 15 000 души и ще представлява умален модел на другите 2 проекта на същото място, където в момента е полуразрушеното съоръжение. Ще бъде предимно квартален стадион, но в него ще са включени бизнес части, специално футболно училище с 2 футболни тренировъчни терена.

На събитието Габриел Серда, генерален мениджър на компанията GRAS, която е сред основните инвеститори в проекта обяви, че желанието на чужденците е да вкарат частен капитал в българския спорт чрез съдействието на легендата на Барселона Христо Стоичков.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини