От х:

Днес в x:

Кметът: 80 000 в Хасково имат нужда от погребение

„Един нов Обреден дом в Хасково решава проблемите на 80 000 души, а водопроводът в Маслиново – на 400“ Това заяви днес от трибуната на Общинския съвет кметът Георги Иванов. Думите му бяха в отговор на публикация в Haskovo.net със заглавие „Хасково строи за мъртвите, мори живите“. В нея се правеше паралел между строителството на нов „Дом за траурни ритуали“, чието финансиране бе отказано от ОбС за тази година, и липсата на водопровод в Маслиново, където живеят не 400, а 600 души. Строителството му пък бе предвидено за финансиране от общината през 2011 г.

Кметът все пак уточни, че думите му са проява на черен хумор, макар черното в случая да бе очевидно, а хуморът – не съвсем.

Петима от ДПС днес дадоха рамо на кмета и с присъствието си на сесията закрепиха кворума на ръба – 21 общински съветници. Двете докладни, станали скандални през последните дни, с които се упълномощава кметът да подпише две записи на заповеди за получаване на авансово плащане по програма „Регионално развитие“, днес бяха гласувани със 100-процентово единодушие. От присъстващите 21 общински съветници в залата, което е на ръба на кворума, 21 гласуваха „за“. Нямаше нито един глас „против“ или „въздържал се“. Освен 14-те общински съветници, близки до кмета, в залата дойдоха и петима от ДПС – Себахтин Исмаил, д-р Евгени Честименов, Телят Хасан, Селятин Ахмед и Сали Мюмюн. С шефа на ОбС Делян Делчев и заместничката му Наталия Любенова бройката закова на 21.

Вчера от ГЕРБ разпространиха декларация, според която кметът върши манипулация с тези докладни, защото изискването на МРРБ е да има сключен договор с изпълнител. Освен това в контракта трябва да има изрична клауза за авансово плащане към фирмата-изпълнител. Едва тогава финансиращият орган одобрява аванса за бенефициента – общината. Няма обаче проведена обществена поръчка, нито избран изпълнител. По тази причина няма как и да има авансово плащане към общината, защото не е ясно тя пък от своя страна на кого ще го преведе, обясниха общински съветници.

Двата проекта са за Интегриран план за градско развитие и за саниране на училища в Хасково. По втория дори не е сключен договор с МРРБ, а в докладната пише, че „предстои сключването на такъв“.

След гласуването кметът взе думата и заяви, че въпросната декларация е пълна с лъжи. По думите му запис на заповед трябва да се съдържа в пакета документи, които се пращат в министерството за одобрение. А самата процедура за избор на изпълнител може да се проведе по-късно.

Обяснението на градоначалника за строителството на нов Обреден дом обаче бе коренно противоположно – да, проведена е обществена поръчка и е сключен договор с фирма изпълнител. Одобряването на обекта за финансиране можело да стане и по-късно.

Тодор Кръшков

Потупване по рамото за ДПС
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини