От х:

Днес в x:

Д. Маринов: Уеднаквяването на такса смет-справедливо, но неприложимо

Идеята за уеднаквяване на таксата за битови отпадъци е справедлива, но неприложима. Така директорът на общинска дирекция „Местни данъци и такси“ Димо Маринов коментира намерението налогът да не се начислява на база данъчна оценка на имота. Необходимостта от промяна е коментирана на национално съвещание в Слънчев бряг.

Търсят се различни варианти. Бе предложено да се закупуват специални полиетиленови торбички, чиято цена ще покрива разходите за сметосъбиране и сметопочистване, сподели Дими Маринов. Според него и повечето му колеги този вариант е неудачен за нашите условия.

По този начин събират таксата в много западни държави, но в България не може да се приложи. Ще ги купуват ли?! Кой ще стои до контейнера, за да брои и проверява кой в какви торби изхвърля боклука си, попита риторично той.

Другото предложение, което е било обсъдено, е данъкът да се определя не според данъчната оценка, а на физическо лице по адресна регистрация.

Срещу това скочиха морските курорти. С аргумента, че хотелите им се пълнят едва няколко месеца в година и гостите им нямат адресна регистрация там, обясни Маринов.

Той допълни, че от 1952 година данък смет се определя на база данъчна оценка на имота. Уеднаквяването на налога е справедливо, но на този етап нито аз, нито колегите ми виждаме как това може да се реализира практически, заключи шефът на месната хазна.

Христина Котларска

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Последни новини