От х:

Днес в x:

Късопръсти ястреби чакат потомство в спасителен център

3 яйца мъти женски късопръст ястреб в гнездото си в Спасителния център за диви животни „Зелени Балкани“. Новината е впечатляваща, защото птиците от единствената такава двойка в убежището са живяли заедно години, а размножаване е било нереалистично, поради сложния нрав на ястребите и високите им изисквания към средата, която обитават.

От центъра обясниха, че ястребите, с характера им на нерваци, са много трудни птици за отглеждане, обучение. Размножаването им е възможно, но само в случай, че птиците са отгледани от човек от съвсем малки или излюпени в плен и отгледани от човек. Създаване на потомство на диво хванати ястреби в плен е нещо, което почти граничи с невъзможното, а двете птици са диви, попаднали в Спасителния център заради нараняванията им и не могат да бъдат пуснати на свобода. Женската е постъпила през 2007г от РИОСВ-Плевен - паднало от гнездото малко и получава фрактура на дясното крило. Фрактурата не е зарастнала добре след операцията и птицата не е било възможно да се освободи. Мъжкият екземпляр е в Центъра от 2008г., изпратена от с.Ябълково, обл.Хасково - млада птица със стара фрактура на лявото крило, което е било невъзможно да се възстанови.

Повечето хора мислят, че е достатъчно да сложиш две половозрели птици от един и същи вид и различен пол в клетка и те ще се размножат, понеже това си е даденост. Това схващане е напълно погрешно и двойката късопръсти ястреби в центъра го доказа на практика, допълниха оттам. Двете птици са заедно от 2008-а година и през цялото време са стояли в една клетка, но загнездват едва през настоящата.

 Късопръстите ястреби не са често срещани в България. По официални данни популацията им в нашата страна наброява едва 50-90 двойки. В световен мащаб не се водят силно застрашен вид, тъй като популацията в Русия е много голяма - 1500-3000 двойки, в Гърция също - 1000-2000 двойки, Турция - 600-900 двойки, но за България числеността им е доста ниска.

От центъра възнамеряват да пуснат излюпените птици на свобода.

Все още е рано да се мисли за това. Има много фактори, които може да се объркат - яйцата може да не са оплодени, излюпването да е проблемно, допълниха от спасителния център с надежда, че това няма да се случи.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини