От х:

Днес в x:

Войната между кмет и ОбС се ожесточава

Войната между кмета Иванов и мнозинството в ОбС се ожесточава, днес сесията бе провалена заради липса на кворум. Групите на ГЕРБ, ДПС, съветниците около Златко Марчев днес не дойдоха в зала „Хасково“, където се оказаха 15 присъстващи.

Кметът Иванов взе думата и обвини отсъстващите в желание да доведат града до хаос – спряло осветление, боклуци навсякъде и затворени детски градини. Това ни чака според градоначалника, ако ОбС не гласува неговите предложения за продажби на общински имоти. „Няма откъде да дойдат приходи, с които да плащаме. Освен това, пропада проект за трансгранично сътрудничество на стойност 3.5 млн. лв. С тези пари ще се ремонтира пътят от ханче „Клокотница“ през Кенана, който е в ужасно състояние. Пропада и друг проект за около 130 000 евро за борба с наркотичните вещества. Освен това изтича срокът за ползване на парковете в града и съм изпратил писма до всички, които ги стопанисват. Ако ОбС не вземе решение по този въпрос, те ще трябва да ги освободят“, обясни Иванов.

Според Антон Иванов, председател на групата съветници от ГЕРБ, днешната сесия е била безсмислена, защото повечето предложения вече са били отхвърляни от съветниците. „Какво да направим – да отидем, да приемем едно решение и да вземем по 200 лева заплата ли?“ Антон Иванов се чуди защо кметът продължава да предлага за одобряване подробни устройствени планове (ПУП-ове) въпреки ясно изразената позиция, че това няма да става, докато администрацията не представи справка за одобрените от експертната комисия проекти. „Имаме решение за това на комисията по териториално и селищно устройство още от 25 януари. После три пъти лично съм искал такава справка от главния архитект Кремена Цонева. Отговорът й беше, че докато не получи заповед от кмета, няма да ни я даде“, обясни Иванов. Той допълни, че искат списъка заради сигнали от граждани, че одобрени техни проекти се бавят необяснимо дълго от администрацията. Един от тях залежавал от месец май 2010 година.

„Затова още за следваща сесия ще предложим нова наредба – за публичен регистър на ПУП-овете“, каза Антон Иванов. Така всеки гражданин и фирма ще могат да проследят движението на проекта си – от одобряването му на експертен съвет до утвърждаването му от ОбС. Сега всичко това е на тъмно.“

„Днес показахме на кмета, че така повече няма да продължава. Решени сме да променим досегашната порочна практика. Погледнете регистъра на сделките с общински имоти в сайта на общината и ще видите, че повечето са били продадени с една единствена стъпка при наддаването. В много от случаите тази единствена стъпка е била само един процент от началната тръжна цена. Например фирма "Ситипът" си е купила на търг общински имот с наддаване от 1 процент от обявената цена. Това навява съмнения. Нека се продават общински имоти, но не на безценица“, допълни сесийният шеф на ГЕРБ.

В изказването си пред празната зала на ОбС кметът Иванов обвини мнозинството, че отказвали да одобряват ПУП-ове заради проект на Мюмюн Искендер, лидер на ДПС. „Затова е цялата игра – заради един ПУП на приятел на Искендер, който на всичкото отгоре е незаконен“, разпалено обвини кметът.

„Дори не знам за какъв ПУП става въпрос. Проектът на Искендер ми е последната грижа“, контрира Антон Иванов. Той допълни, че не бойкотират ОбС и ще гласуват проектите по европейските програми на извънредната сесия, когато бъде насрочена.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини