От х:

Днес в x:

Арестуваха Ратко Младич, след 16 години

Сърбия арестува Ратко Младич, съобщава радио Б92. Сръбските служби са задържали Младич тази сутрин в село Лазарево, край Зренянин.

Сръбският президент Борис Тадич потвърди задържането на Младич на извънредна пресконференция в Белград.

Борис Тадич поздрави всички с успешната акция и заяви, че се радва, че е затворена още една страница от сръбската история, която е пречела на пълноценното развитие на страната. Президентът сподели, че е горд от работата на сръбските служби и че това задържане показва още веднъж, че Сърбия е стабилна държава, чийто път към ЕС и НАТО вече би трябвало да е открит.

"Убеден съм, че отворихме вратата към това да станем първо кандидат, а след това и пълноправен член на Европейския съюз", заяви Тадич.

"Знаем, че трябва да арестуваме Горан Хаджич, който остана последният неарестувен военнопрестъпник. Ние ще изпълним задълженията си. До края на този мандат всички военнопресъпници ще бъдат задържани", допълни сръбският президент.

От полицията отказват да съобщят повече подробности. Знае се само, че в момента тече процес за установяване на самоличността на мъжа и се прави ДНК анализ.

Загребският "Jutarnji list" пише, че тайна спец акция на сръбското Министерство на вътрешните работи е довела до залавянето на Милорад Комадич на територията на Сърбия. Комадич е арестуван по подозрение, че в действителност е Ратко Младич.

Акцията била проведена след информация, според която въпросният мъж имал "изключително сходство по отличителни белези" с бившия военен лидер на босненските сърби.

Съседите на Комадич споделили, че той бил обикновен човек и живеел сравнително бедно.

Оцелели от клането в Сребреница през 1995 г. обявиха, че чувстват облекчение след ареста на бившия военен лидер на босненските сърби Ратко Младич, който се укриваше от правосъдието в продължение на близо 16 години, предаде АФП.

„След 16 години на чакане, за нас, семействата на жертвите, това е истинско облекчение. За нас това е много важно”, заяви Хайра Катич, председател на сдружението на жените на Сребреница.

Арестът на Ратко Младич е едно от условията за присъединяване на Сърбия към Европейския съюз.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини