От х:

Днес в x:

Болницата топи борча си с 1 млн

Хасковската многопрофилна болница ще отчете драстично сваляне на дълговете с близо милион, на общото си събрание в четвъртък. Тогава настоящото ръководство ще отчете резултатите си от близо година и половина управление, анонсира изпълнителния директор д-р Тодор Пандов.

Лечебното заведение бе заварено с дългове над 6.7 млн лева, когато Пандов пое мандата си през ноември 2009-та година. Сега те са около 5.8 млн лева. „Точно 952 000 по-малко“ уточни Пандов. Той изрази недоумението си от завъртелите се слухове, че се готви смяната му. „В дневния ред на събранието има точка за промяна на борда на директорите. Тя се налага защото председателят на борда, д-р Михаил Попов е в пенсионна възраст“ обясни Пандов. Той не издаде името на новият председател на борда. Няма точка за смяната на изпълнителния директор на областната болница.

Резултатите от година и половина управление биха могли да са и по-добри. Системата на прогнозни месечни бюджети орязва шансовете болницата да заработи повече, предпазливо коментираха от ръководството. Делегираните бюджети на лечебното заведение се изготвят на базата на средни стойности от същия месец на предходната година. Никой обаче не може да предвиди завишена заболеваемост или епидемии. За последната година Хасково и региона бяха ударени от две такива- от морбили и хепатит. Макар за тях да се отпускат допълнително пари, те не покриват изцяло направените разходи за лечение и на практика вкарват болницата в допълнителни дългове. Плюс непрекъснато увеличаващия се поток от неосигурени пациенти от общините.

През септември миналата година хасковската болница бе пред пълен колапс. Тогава стачка на персонала, съвместно с колегите им от страната принуди здравното министерство да пооправи финансирането. В момента МБАЛ Хасково се оправя със 650 - 700 хиляди месечно. Това ги държи на нула, но за стопяване на стари дългове са необходими поне по 900 хиляди лева на месец.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини