От х:

Днес в x:

Фани нави Бойко за медицинския, приемат първите 80 наесен

Ректорът на Тракийският университет между герберската хватка на Фани Христова и Иван Петров

Медицинският колеж в Хасково приема първите си студенти наесен. Това потвърди ректорът на старозагорският Тракийски университет проф. Иван Станков. Днес той ескортираше премиера Борисов от Стара Загора до хасковската Каменица. Там Бойко откри нови производствени инсталации за 16 млн лева. Макар че уважи събитието за не повече от половин час, Борисов свари да обяви на гости, журналисти и политици от Хасково, че колежът отваря врати наесен, след като си „поговори“ с проф.Станков.

„Говорено е, всичко е готово. Чакаме решение на МС. Одобрените места са за 320 студенти в степен бакалаври“ уточни професорът след като премиерът го остави сам да се обяснява пред медиите. Разчетите са за 50 мед сестри и 30 акушерки годишно. Курса на обучение-4 години. Цена за българи- „500-600 лева за семестър“. За чужденци, очаквано от Турция, цената ще е доста по-солена-3 000 евро годишно.

Преподавателите ще са от медицинският факултет на старозагорският университет. Организиран е автобус който всеки ден ще ги извозва от града на липите до града на тополите и обратно.

За колежа най-много лобираше хасковската депутатка Фани Христова, бивш кадър на медицинския. Затварянето на висшето учебно заведение от предишното правителство бе коментирано като действие на хора „без акъл“. Само в България от всички държави на ЕС съотношението лекар мед сестра е 1 към 0.9. В страните с нормално здравеопазване е поне 1 към 2.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини